YAÞ ÇAYDA REKOLTE DÜÞÜK OLACAK
Bu yýl rekolte kaybý ile randýman kaybý birleþtirildiðinde geçen yýla göre yüzde 20 civarýnda bir ürün kaybý olacaðý tahmin ediliyor.


07 Ekim 2011 Cuma
Rize Ticaret Borsasý (RTB) Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Erdoðan, yaptýðý açýklamada, bu yýl 20 Mayýs'ta baþlayan yaþ çay alým kampanyasýnda ÇAYKUR ve özel sektörün birinci ve ikinci sürgün kampanyasýnda toplam 880 bin ton civarýnda yaþ çay alýmý gerçekleþtirdiðini belirtti.

Geçen yýl birinci sürgünde 400 bin tonun altýnda hasat yapýldýðýný, böylece bu yýl birinci sürgünde rekoltenin yüzde 15 civarýnda arttýðýný ifade eden Erdoðan, geçen yýl ikinci sürgünde ise hemen hemen bu yýlki kadar yaþ çay hasadý yapýldýðýný söyledi.

Sona yaklaþýlan üçüncü sürgün döneminde ise geçen yýla oranla yüzde 15'in üzerinde rekolte kaybý olacaðýný tahmin ettiklerini dile getiren Erdoðan, "Sezon toplamýnda ise rekoltenin geçen yýla göre yüzde 10 civarýnda azalacaðýný tahmin ediyorum. Geçen yýl randýman 19,5 civarýnda idi. Bu yýl ise randýman 17 civarýnda gerçekleþiyor. Bu da kuru çay rekoltesinin yüzde 12,5 civarýnda düþük olmasý anlamýna geliyor. Rekolte kaybý ile randýman kaybýný birleþtirdiðimizde bu yýl geçen yýla göre yüzde 20 civarýnda bir ürün kaybýmýz olacaðýný sanýyorum" dedi.

Geçen yýl 240 bin ton civarýnda kuru çay üretildiðini, bu yýl ise en fazla 210 bin ton kuru çay üretilebileceðini vurgulayan Erdoðan, "Yani ürettiðimiz çay iç pazarýmýza yetmeyecek. Bu da ününün deðerleneceði anlamýna gelir. Sanýyorum gelecek yýl yaþ çay ve kuru çay, kalite ve para olarak bu yýldan daha fazla deðerlerde olacak" diye konuþtu.

Verim kaybýnýn nedenlerinin hava þartlarý, kullanýlan gübre, çayýn hasat ve iþleme teknolojisi gibi nedenler olduðunu anlatan Erdoðan, þunlarý söyledi: "Bunlarýn hepsi birleþtirildiðinde randýmaný etkiler. Ýþleme teknolojisi olarak dünyada en üst seviyedeyiz. Yaþ çayýn tarladaki doðallýðý açýsýndan da en öndeyiz, ama yaþ çayý biçerken, taþýrken, yani davranýþta sýnýfta kalýyoruz. Bu durum sektörün karlýlýðýný da aþaðýya çekiyor. Yaþ çay, birinci sürgündeki ilk 25 günde ÇAYKUR ve özel sektör tarafýndan yoðun olarak alýndý. Ancak bu yoðunluk nedeniyle yaþ çayýn bir bölümü tarlada yandý. Kimi fabrikalarda da çok fazla çay olduðu için yeterli olarak iþlenemedi. Ýþlemedeki bu hatalardan dolayý da ancak orta kalite yakalanabildi. Son sürgünde ise yaþ çay bölgede kademeli olarak geldi. Bunun sonucunda da fabrikalarda da yaþ çay rahat bir þekilde iþlenebildi."

En kaliteli çayýn genellikle ilk sürgünde üretildiðini vurgulayan Erdoðan, "Ancak bu yýl yaþanan yoðunluktan dolayý birinci sürgünün kalitesi biraz düþtü. Son sürgünde ise fabrikalar yaþ çayý rahat bir þekilde iþliyor. Bu nedenle birinci sürgün ile üçüncü sürgünün kalitesi birbirine yakýn olacaktýr. Bu yýl üçüncü sürgündeki çayýn kalitesi geçen yýllara göre deðerlendirildiðinde çok daha kaliteli olacak'' diye konuþtu.

Mehmet Erdoðan, üreticiden kaliteli ürün istenebilmesi için alýnterinin karþýlýðýnýn verilmesi gerektiðini dile getirerek, þunlarý kaydetti: "Bu bakýmdan baktýðýmýzda ÇAYKUR, kaliteli çay istemekte sonuna kadar haklý. Özel sektör bu konuda biraz sýnýfta kaldý. Elbette ki hiçbir özel sektör firmasý vatandaþýn parasýný geciktirmek istemez. Ama alacaklarýný alamamasý gibi nedenlerden dolayý ödemesini de yapamaz duruma geliyor. Üreticiye borcunu ödeyemeyince de özel sektörün vatandaþ nezdinde kredisi düþük oluyor. Ancak sektörün geleceði ve kaliteli çay üretilmesi için bir düzenleme yapýlmasý gerekiyor. ÇAYKUR kalite konusunda sýký kurallar uyguladýðý zaman üretici 'nasýlsa özel sektöre veririm' diye düþünüyor. Bu ikilemi ortadan kaldýrmak lazým. Çünkü bu durum sektörün tamamýna zarar veriyor. Bu nedenle gelecek yýl ÇAYKUR ile birlikte iyi bir veri çalýþmasý yapacaðýz. Tarladan mutlaka kaliteli yaþ çay alýnmasý için çok sýký disiplin uygulanmasý lazým. Bugün alýnan yaþ çaydan ne özel sektör, ne de ÇAYKUR memnun. Vatandaþ bile memnun deðil. Bunlarý ortadan kaldýrýp bu çalýþmayý mutlaka yapmamýz gerekiyor. Ayný zamanda özel sektörün ve ÇAYKUR'un rahatlýkla ödeme yapabileceði dönemlerin düzenlenmesi lazým.''

Erdoðan, bölge genelinde 214 özel sektör yaþ çay fabrikasý bulunduðunu, ancak bu yýl bunlardan 120 civarýndaki bölümünün yaþ çay alýmý yaptýðýný sözlerine ekledi.


Anahtar Kelimeler : Yaþ çayda rekolte kaybý , Rize Ticaret Borsasý , Yönetim Kurulu Baþkaný , Mehmet Erdoðan
    

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 2507 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  14  ziyaretçi bulunmaktadır.