YAÞ ÇAYDA REKOLTE ARTTI RANDIMAN DÜÞTÜ
Yaþ çay sektöründe bu yýl tarihin en yüksek rekoltesi gerçekleþecek.


02 Kasým 2010 Salý
Yaþ çay sektöründe bu yýl ilk üç sürgün sonunda gerçekleþen 1 milyon 300 bin ton civarýndaki hasadýn yaný sýra, dördüncü sürgünde beklenen 100 bin ton civarýndaki hasat ile tarihin en yüksek rekoltesi gerçekleþecek.

Rize Ticaret Borsasý (RTB) Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Erdoðan, yaptýðý açýklamada, bu yýl yaþ çay sezonunda birinci sürgünde 430 bin ton, ikinci sürgünde 460 bin ton rekolte gerçekleþtiðini, üçüncü sürgünde kesin rakamlarýn belli olmadýðýný, ancak yaklaþýk 400 bin ton civarýnda gerçekleþtiðinin tahmin edildiðini söyledi.

Yaþ çayda geçen yýl rekoltenin 1 milyon 103 bin ton civarýnda gerçekleþtiðini anýmsatan Erdoðan, "Bu yýl ilk üç sürgünde 1 milyon 300 bin ton civarýnda hasat yapýldý. Devam eden dördüncü sürgünde de 100 bin ton civarýnda yaþ çay hasadý yapýlacaðýný sanýyoruz. Böylece bu yýl yaþ çay rekoltesi 1 milyon 400 bin tonlara çýkacak. Bundan önce en fazla 2003-2004 yýllarýnda 1 milyon 250 bin ton civarýnda hasat gerçekleþmiþti. Böylece bu yýl gerçekleþen rekolte tarihimizin en yüksek rekoltesi olacak" dedi.

Rekolte artýþýnda gübre fiyatýnýn yarý yarýya ucuzlamasýyla gübre kullanýmýnýn artmasý, Nisan ve Mayýs aylarýnda sürekli yaðmur yaðýp ardýndan güneþli hava þartlarýnýn olmasýnýn önemli etken olduðunu anlatan Erdoðan, þöyle dedi: "Bunlar birleþince rekolte arttý. Ancak rekolte artýþýna raðmen kuru çay üretiminde pek fazla artýþ olmadý. Bu yýl, önceki sezonlardaki randýmanla olsa 250-260 bin ton kuru çay elde etmemiz gerekirdi. Ama iklim, hasat biçim hatalarý, verilen gübrenin kalitesi gibi nedenlerden dolayý rekolte yüksek, ancak randýman düþük oldu. Tahminimiz bu yýl 220-230 bin ton civarýnda kuru çay üretileceði yönünde. Randýman düþüklüðünde hava sýcaklýklarýnýn çay bitkisi için çok yüksek olan 37-39 derece sýcaklýða kadar çýkmasý nedeniyle bitkideki çay olma oranýnýn azalmasý etkili oldu. Bu yýl randýman yüzde 17'ye kadar düþtü. Norma þartlarda randýmanýn yüzde 20'nin üzerinde olmasý gerekir. Son 10 yýlda bu kadar düþük randýman olmamýþtý."

Geçen yýl 215 bin ton kuru çay üretilmesi nedeniyle bu yýl sektörde birkaç bin tonluk boþluk olduðunu ifade eden Erdoðan, bunun da önceki yýllardaki fazla stoklarýn erimesini saðladýðýný kaydetti.

Erdoðan, özellikle bu yýl yaþ çay hasadýnýn kötü yapýldýðýný, bunun da kalitenin düþmesine neden olduðunu dile getirerek, þunlarý söyledi: "Eðer üreticide (çay bu þekilde biçiliyor ve bu þekilde satýlýyor) mantýðý yerleþirse, her geçen gün kalite azaltýlmýþ olur. Bu yýl ÇAYKUR da özel sektör de gerektiði nitelikte yaþ çay almadý. Kaliteli çay biçip kaliteli para almayý hedeflemeliyiz. Vatandaþýmýz da ürünün kalitelisini hasat edip parasýný yüksek alacaðýný bilecek. Bu net olarak anlatýlabilirse kabul göreceðini düþünüyorum. Çünkü özel sektör de yaptýðý ürünü satabilmek için kalitesiz yaþ çayý düþük fiyata almak zorunda kalýyor. Elbette ki aramýzda art niyetliler olabilir, ancak bugüne kadar bu tür firmalar hemen hemen tamamen elendi. Olanlar da sektörde kalamazlar. Sektördeki her kesim birbirine güvenmeli ve ortak hareket etmeli. Aksi halde sektörün geleceði iyi olmaz."

Sezon baþýnda bu yýlýn gümüþ yýl olacaðýný söylediðini dile getiren Erdoðan, "Belki tam olarak istediðim gibi olmadý. Ama yüzde 25'lik rekolte artýþýna raðmen sektörde fiyatlar yerle bir olmadý. Birinci ve ikinci sürgünde taban fiyata yakýn fiyattan peþin alým yapýldý. Fiyat, son sürgünde düþtü. Bunda yaþ çayýn kalitesinin düþmesi etkili oldu. Sanayici, randýman yüzde 20'den 17'ye düþtüðünde fiyatýný artýramaz. Bunun yanýnda kuru çay fiyatýnýn belirli bir dönemden sonra düþmesi de yaþ çay fiyatýný etkiledi. Dolayýsýyla 60-70 kuruþlara alým yapýldý" diye konuþtu.

Mehmet Erdoðan, sektörde ÇAYKUR'un özel sektörden fazla alým yapmasýnýn gelenek halini aldýðýný dile getirerek, "Daha önce 2006 yýlýnda ÇAYKUR ve özel sektörün alým miktarý hemen hemen denkti. Bunun dýþýnda hemen her yýl ÇAYKUR özel sektörden daha fazla yaþ çay alýr" dedi.

Bu yýl ise özel sektörün yüzde 55, ÇAYKUR'un ise yüzde 45 civarýnda alým yaptýðýný bildiren Erdoðan, "Bu yýl gerçekleþen rekolte fazlalýðý özel sektörde deðerlendirildi. Aslýnda bu, özel sektörü öcü olmadýðýný, sektörün olmazsa olmazý olduðunu gösteriyor. Önemli olan sektörü kaliteli ürünün kaliteli fiyat edeceði yöne taþýyabilmemizdir" diye konuþtu.


Anahtar Kelimeler : Rize , Pazar , internet , siteleri , yaþçay , rekolte , rize ticaret odasý , mehmet erdoðan
    

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 6613 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  16  ziyaretçi bulunmaktadır.