YAÞ ÇAYDA 4. SÜRÜM HASAT EDÝLÝYOR
Doðu Karadeniz Bölgesinde nadir olarak görülen dördüncü sürgün yaþ çay hasadýnda bu yýl 100 bin ton civarýnda rekolte bekleniyor.


31 Ekim 2010 Pazar
Rize Ticaret Borsasý (RTB) Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Erdoðan, yaptýðý açýklamada, zaman zaman iklim þartlarýna baðlý olarak görülebilen dördüncü sürgün yaþ çay hasadý kapsamýnda bu yýl 100 bin ton civarýnda rekolte beklediklerini bildirerek, "Ayný þekilde 2008 yýlýnda da dördüncü sürgünde bu yýl beklenen rekolteye yakýn bir rekolte gerçekleþmiþti. Ancak dördüncü sürgünde yapýlan hasat, gelecek yýl ilk sürgünde düþük rekolteye neden olabilir. Çünkü bitkinin kendini toparlamasý zaman alacaktýr" dedi.

Erdoðan, bu yýl yaþ çayda randýmanýn önceki yýllara göre düþük gerçekleþtiðine dikkati çekerek, Normalde dördüncü sürgün hasattaki yaþ çayýn randýmaný diðer sürgünlerden daha düþük olur. Ancak yaptýðýmýz çalýþmalarda bu yýl özellikle üçüncü sürgünde randýmanýn düþük gerçekleþtiðini belirledik. Dolayýsýyla üçüncü sürgün ile dördüncü sürgün hasattaki yaþ çayýn randýmaný arasýnda pek fark yok. Özel sektör firmalarý biraz da randýman düþüklüðünden dolayý fiyatý düþük tutmak zorunda kalýyor" diye konuþtu.

Çay Üreticileri Dayanýþma Derneði (ÇAYÜDAD) Baþkaný Mustafa Mavi ise, bu sezon baþýnda yaþ çaya verilen 88,5 kuruþluk fiyatýn beklentilerinin uzaðýnda olduðunu, dolayýsýyla üreticinin maðdur edildiðini ileri sürdü.

Bu yýl iklim þartlarýnýn uygun olmasýndan dolayý özellikle sahil kesimlerinde dördüncü sürgün çayýn hasat olgunluðuna geldiðini belirten Mavi, "Normalde çayda dördüncü sürgün pek olmaz. Ancak bu yýl þartlarýn uygun olmasý nedeniyle çay hasat olgunluðuna geldi. Ancak üretici açýsýndan pek iyi geçmeyen yaþ çay sezonunda bazý firmalar, üreticiden ürününü çok düþük fiyatlara aldýlar. Ürününü öncelikle ÇAYKUR'a satan üretici, ÇAYKUR'daki kotasýnýn dolmasý nedeniyle özel sektörün düþük fiyatýný kabul etmek zorunda kalýyor" dedi.

Özellikle dördüncü sürgünde alýmlarýn taban fiyatýn çok daha altýnda bir fiyat üzerinden yapýldýðýný ileri süren Mavi, þunlarý söyledi: "Dolayýsýyla zaten maðdur olan üretecinin maðduriyeti çok daha fazla artýyor. Diðer sürgünlerde de düþük fiyattan alým yapýlýyordu. Ancak özellikle bu hasat döneminde firmalar yaþ çayý oldukça düþük fiyattan satýn alýyor. 88,5 kuruþ olan taban fiyatýný 60 kuruþlara kadar indiriyorlar. Bazý firmalar aldýklarý yaþ çayýn karþýlýðýný kömür veya gýda maddesi olarak veriyor. Tabi kömür veya gýda maddelerinin fiyatý piyasa þartlarýna göre deðerlendirilmiyor. Piyasanýn çok daha fazla üzerinde bir fiyat baz alýnýyor. Dolayýsýyla üreticinin parasý da yarý yarýya düþmüþ oluyor. Bazý firmalar da satýn aldýðý yaþ çayýn karþýlýðýný kuru çay olarak veriyor. Ancak bunda da satýn alýnan yaþ çayýn en az yüzde 10-12'si oranýnda kuru çay verilmesi gerekirken bu oran yüzde 7'lere kadar düþüyor. Dolayýsýyla üretici oldukça maðdur ediliyor.

Vatandaþlarýn ürününü satarken dikkatli olmalarý tavsiyesinde bulunan Mavi, "Ürünlerini her firmaya vermesinler. Piyasada biraz araþtýrma yapýlmasý lazým. Bazý firmalarýn yaptýðý ahlaki deðil. Üreticinin mecburiyetinden yararlanmaya çalýþýyorlar. Fýrsatçýlýk yapýyorlar" diye konuþtu.

Mustafa Mavi, dördüncü sürgün yaþ çay hasadýnýn aslýnda gelecek yýl ilk sürgüne zarar vereceðini kaydederek, "Çünkü bu mevsimde yapýlan hasat, gelecek yýl çay filizlerinin geç açmasýna neden oluyor. Bu da ilk sürgündeki rekoltenin düþük olmasýna neden olabilecek" diye konuþtu.


Anahtar Kelimeler : Rize , Pazar , internet , siteleri , yaþ çay , hasat
    

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 7622 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  13  ziyaretçi bulunmaktadır.