TÜRK KADINININ SEÇME VE SEÇÝLME HAKKI
CHP Pazar Kadýn Kollarý Baþkaný Hülya Memoðlu,, Türk kadýnýn seçme ve seçilme hakkýnýn kabulünün 77. yýldönümü ile ilgili bir açýklama yaptý.


05 Aralýk 2011 Pazartesi
Memoðlu, Türk Kadýnýna Seçme ve Seçilme Hakký Veriliþinin 77. Yýl Dönümü nedeniyle yaptýðý basýn açýklamasýnda, Atatürk'ün Türk kadýnýna büyük önem verdiðini belirtti.

Kadýna çok deðer veren Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türk kadýnlarýnýn seçme ve seçilme hakkýný elde etmeleri için 1930 yýlýndan itibaren bir dizi yasa çýkarýlmasýna öncülük ettiðini anýmsatan Hülya Memoðlu, "Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yýllarýnda, Atatürk her konuda kadýnlarýn erkeklere eþit haklara sahip olmasýný hedeflemiþtir. 5 Aralýk 1934 yýlýnda Türk kadýnýna seçme seçilme hakký verilmiþtir. Bugün girebilmek için birçok ödün verdiðimiz Avrupa Birliði ülkelerinden Fransa'da 1944, Ýtalya'da 1948 ve Ýsviçre'de 1972 yýlýnda kadýnlara seçme ve seçilme hakký tanýnmýþtýr" dedi.

Memoðlu, Atatürk Türk kadýnýna seçme ve seçilme hakkýnýn verilmesinden ardýndan þöyle seslenmiþtir;
''Bu karar, Türk kadýnýna sosyal ve siyasi hayatta bütün milletlerin üstünde yer vermiþtir. Çarþaf içinde, peçe altýnda ve kafes arkasýndaki Türk kadýnýný artýk tarihlerde aramak lazým gelecektir. Türk kadýný, evdeki medeni mevkiini salahiyetle iþgal etmiþ, iþ hayatýnýn her safhasýnda muvaffakiyetler göstermiþtir. Siyasi hayatla, belediye seçimleriyle tecrübe kazanan Türk kadýný bu seferde milletvekili seçme ve seçilme suretiyle haklarýnýn en büyüðünü elde etmiþ bulunuyor. Medeni memleketlerin birçoðunda, kadýndan esirgenen bu hak, bu gün Türk kadýnýnýn elindedir ve onu salahiyet ve liyakatle kullanacaktýr.''

Memoðlu, açýklamasýnda þunlarý kaydetti:
''Acaba 21. Yüzyýl Türkiye'sinde Türk kadýný Atatürk'ün dediði gibi seçme ve seçilme hakkýný ''salahiyet ve liyakat'' la kullanabiliyor mu?
Bu sorunu cevabý ne yazýk ki büyük ölçüde ''HAYIR'' dýr…
Türkiye'de 1980 sonrasý iktidarlarýn dini siyasete alet etme çabalarý neticesinde kadýný geri plana itme uygulamalarý hýz kazanmýþtýr. Türk kadýný 1934 yýlýndan daha da gerilere götürülmeye çalýþýlmaktadýr. Siyasete atýlmasý baba, erkek kardeþ, akraba veya eþ tarafýndan engellenmekte, oy kullanýrken kendi iradesi, aile baskýsý neticesinde ipotek altýna alýnmaktadýr.
Türk kadýnýnýn özgür iradesiyle seçme ve seçilme hakkýný kullanamadýðý, bu günkü Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde % 4 olan kadýn milletvekili oranýndan da açýkça belli olmaktadýr.
21. yüzyýl Türkiye'sinde ''Töre cinayetleri'' ve ''Berdel'' uygulamalarý ile kadýnlarýmýz ülke gündemine oturmuþ, ''Baba beni okula gönder'' kampanyalarý ile kýz çocuklarýnýn okula gönderilme çabalarý duyarlý bir takým kiþi ve kuruluþlarýn gayretlerine teslim edilmiþtir.
77 yýl önce Atatürk'ün kadýnlarýmýza kazandýrmýþ olduðu seçme ve seçilme hakký büyük ölçüde kâðýt üzerinde kalmýþ, kadýnýmýz ne yazýk ki uygulamada ailesinin seçtiðini seçmiþ, kendisi ise seçilememiþtir.

Prof. Dr. Yaþar Nuri Öztürk; ''Kadýnlarýmýz kendisine verilen haklarý yine kendisi elde edecektir. Kur'an-ý Kerim bunun sinyalini vermiþtir. Kadýn haklarýndan bahseden surenin adý Mücâdile suresidir. Mücâdile, haklarý için savaþan kadýn demektir. Baþka hiçbir hak için Kur'an böyle bir tabir kullanmamýþtýr.. Türk kadýný siyaseti zorlayarak, Türkiye'deki nüfus oranlarýna yakýþýr biçimde parlamentoya girmelidir. Kadýnlarýmýzýn parlamentoda en az 100 – 150 milletvekili ve % 30 oranla temsil edilmesi halinde Türkiye'de pek çok karanlýk unsur aydýnlýða doðru kanat açacaktýr.'' ( ATO Paneli. 8 Mart Dünya Kadýnlar Günü – 23.04.2006)

Haklarý için savaþma emrini kadýna bizzat Kur'an vermektedir. Atatürk, Cumhuriyet Türkiye'sinde bu haklarýn uygulanmasýnýn yolunu açmýþtýr. Bunun ötesi berisi yoktur.

''Kadýnlarýmýz için asýl mücadele alaný, asýl zafer kazanýlmasý gereken alan, biçim ve kýlýkta baþarýdan çok, ýþýkla, bilgi ve kültürle, gerçek faziletle süslenip donanmaktýr. Ben muhterem hanýmlarýmýzýn Avrupa kadýnlarýnýn aþaðýsýnda kalmayacak, aksine pek çok yönden onlarýn üstüne çýkacak þekilde ýþýkla, bilgi ve kültürle donanacaklarýndan asla þüphe etmeyen ve buna emin olanlardaným''. (Mustafa Kemal ATATÜRK)

Memoðlu, ''Kadýnlarýmýzýn kendi kaderi ile birlikte ülke kaderinde de söz sahibi olabilmelerinin yolu siyaset yapmaktan geçtiðini belirterek, seçme ve seçilme hakkýmýzý elde etmemizin 77. Yýlý kutlu olsun'' diye konuþtu.


Anahtar Kelimeler : Türk Kadýnýn Seçme ve Seçilme hakký
    

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 1939 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  9  ziyaretçi bulunmaktadır.