PAZARLI GÖÇEBE ARICININ KARAVANI
Ýlçemiz Pazar'ýn Suçatý (Apso) Köyünden göçebe arýcýlýk yapan Osman Topaloðlu, ayýlardan korunmak için aracýnýn üzerine seyyar baraka koydu.


16 Eylül 2011 Cuma
Bülent ÝSMAÝLOÐLU - Ýlçemiz Pazar'ýn Suçatý(Apso) Köyünden, göçebe arýcýlýk yapan Osman Topaloðlu, özellikle yaz aylarýnda yüksek rakýmlý yerlere taþýdýðý kovanlarýný ayý saldýrýsýndan korumak için kasasýna baraka monte ettirdiði kamyonetini kovanlarýn yakýnýna park ediyor ve sezon buyunca bu barakasýnda kalýyor.

Ýlçeye baðlý Suçatý(Apso) Köyünde 22 yýldýr arýcýlýkla uðraþan 63 yaþýndaki Osman Topaloðlu, yaz aylarýnda daha fazla bal elde etmek amacýyla kovanlarýný, kamyona yükleyip bitki örtüsü ve polen durumuna göre Artvin'in Borçka ile Erzurum'un Ýspir ya da Tortum ilçelerinde, yerleþim yerlerinden uzakta, bal veriminin yüksek olabileceði yerlere götürüyor. Bu nedenle her yýl birkaç ayý arazide tek baþýna geçiren Topaloðlu, bir taraftan kovanlarýnýn bakýmýný yapýyor, diðer taraftan da arýlarýný baþta ayý olmak üzere hayvanlarýn saldýrýsýndan korumaya çalýþýyor.

Geçimini bu þekilde elde ettiði ballarý satarak saðlayan Topaloðlu, yaptýðý açýklamada, arýcýlýðýn bir tutku olduðunu belirterek, ''22 yýldýr bu iþi yapýyorum. Geçmiþ yýllarda kovan sayýsý 45-50 dolayýna kadar çýktýðý olmuþtur, ancak þu sýralar 20 dolayýnda kovaným var. Yaþlandýkça bakýmlarýný yapmam da zorlaþýyor. Yaz mevsimiyle birlikte Suçatý köyü ve çevresinde polen miktarý azalýnca kovanlarýmý kamyona yükleþip daha yüksek rakýmlý yerlere taþýyorum. Yüksek rakýmlarda çiçeklenme sahil kesimine göre daha geç oluyor. Böylece hem köydeki hem de gittiðim yerlerdeki bitki örtüsünden, çiçeklerden istifade etmiþ oluyorum'' dedi.

Daha fazla verim alabilmek için kovanlarýný çiçeklenmenin yoðun olduðu, yerleþim yerlerinden uzakta alanlara taþýdýðýný ifade eden Topaloðlu, þunlarý söyledi: ''Buralarda en önemli sorun barýnma. Bazen yanýmda yakýnlarým olsa da genellikle tek baþýma kalýyorum. 5 yýl öncesine kadar barýnma sorununu kovanlarýn yakýnýna çadýr kurarak çözüyordum. Ancak çok elveriþli olmadýðýndan 5 yýl önce içi ahþap, dýþ yüzeyi sacla kaplý, yaklaþýk 4 metrekare kapalý alana sahip bir baraka yaptýrdým. Barakayý arýlarla birlikte kamyona yükleyip gittiðim yere kuruyordum. Bu çok zor oluyordu. Sonunda bir kamyonet satýn aldým ve barakayý kasasýný söktüðüm kamyonetin þasesine monte ettirdim. Kamyoneti kovanlarýmý götürdüðüm yerin yakýnýna çekiyor, barakayý da barýnmak için kullanýyorum. Barakada mini bir mutfak, 2 yatak ve televizyon ile mutfak malzemeleri bulunuyor. Bu þekilde hayatým biraz kolaylaþtý diyebilirim.''

Arýlarýný araziye götürmediði dönemlerde aracýný bir karavan gibi kullandýðýný belirten Topaloðlu, ''Bu yýl saðlýk sorunu yaþadýðým için kovanlarý Erzurum ya da Artvin'e götürmeye cesaret edemedim. Kovanlar köyde, korunaklý yerdeler. Bu nedenle aracý bir karavan gibi kullanýp tatile çýkabiliyorum. Küçük ama bana yetiyor. Þimdi de Ayder Yaylasý'na tatile geldim'' diye konuþtu.


Anahtar Kelimeler : Seyyar Baraka , Göçebe Arýcý , Osman Topaloðlu
    

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 4546 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  19  ziyaretçi bulunmaktadır.