PAZAR'DA ORGANÝK TARIMA DESTEK
Pazar Ziraat Odasý ve Meslek Yüksekokulu'nun katkýlarýyla, Derebaþý köyünde organik tarýmýn desteklenmesi konusunda vatandaþlar bilgilendirildi.


10 Ocak 2010 Pazar
Derebaþý köyündeki toplantýya Pazar Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Turan Yüksek, Pazar Ziraat Odasý Baþkaný Nurettin Ýnce, Ýl Genel Meclisi Üyesi Rasim Çorbacý, Pazar Meslek Yüksekokulu öðretim görevlileri, Derebaþý Köyü Muhtarý Adem Taþkýn, Sahil köyü Muhtarý Mustafa Memoðlu ile vatandaþlar katýldý.

Derebaþý köyü camii önünde kurulan platformda dinleyicilere bilgiler sunan Pazar Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Turan Yüksek, Karadenizlinin en önemli nimeti olarak gördükleri topraðýn yeterli þekilde iþlenemediðini belirterek, “Daha modern tekniklerle, bilgiyle donanmýþ, nitelikli iþgücü arzýný saðlayarak, yörenin tarýmsal getirilerine katký saðlayacak çalýþmalara elimizden geldiðince, bilgimiz ve imkânlarýmýzla destek vermek istiyoruz. Bu anlamda da sivil toplum kuruluþu olan Pazar Ziraat Odasý ile çok yakýn dirsek temasýmýz da devam ediyor. Týbbi ve Aromatik Bitkiler konusunda Yardýmcý Doçent Gülsüm Yaldýz’a, Peyzaj ve Süs Bitkileri konusunda öðretim görevlimiz Mine Eyüpreisoðlu’na ve bana da toprak, iklim, ekoloji ve yetiþtiricilikle merak ettiðiniz her konuda soru sorabilirsiniz” dedi.

Vatandaþlarýn tohum ve fidanlarla ilgili sorularýný cevaplandýran Pazar Ziraat Odasý Baþkaný Nurettin Ýnce, fakülte ile birlikte ortak hareket edeceklerini belirterek, “Yakýnda fakülteye yeni bir öðretim görevlisi geliyor. Onlarla temasa geçerek üretim konusunda koordineli bir çalýþma yapýp üreticilerimizi bilgilendireceðiz.” dedi.

Üreticilerin, diken zehriyle ilgili sorularýný da cevaplandýran Ýnce, “Ziraat Odasý olarak arýcýlýk yapan arkadaþlarýmýzýn uyarýsý üzerine 3 yýldýr diken zehrini satmýyoruz. Ancak bizim satmamamýz yeterli deðil. Baþka yerlerde satýlabiliyor. Ancak, bunun satýþýný engellemek valilik talimatýyla olur diye zannediyorum.” þeklinde konuþtu.

Bölgede tarýmsal ürünlerin kullanýmýyla ilgili yanlýþ gelenekler olduðunu ifade eden Pazar Meslek Yüksekokulu Öðretim Görevlisi Yardýmcý Doçent Gülsüm Yaldýz, “Örneðin ýhlamur bitkisinin gerek toplanma zamaný ve gerekse kullanýmýnda yanlýþ uygulamalar yapýlýyor. Ihlamur kaynatýlarak, bekletilerek tüketilmez. Antioksidan özelliði bulunan ýhlamurun kaynamýþ suya konulup 5 dakika demlendikten sonra içilmesi gerekiyor.” dedi.

Toplantýda üreticiler ayrýca; çay ve kivi üretimi ile pazarlama konularýnda fikirlerini dile getirerek, destek istediler.


    

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 3099 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  11  ziyaretçi bulunmaktadır.