PAZAR'DA MEYVECÝLÝK GELÝÞÝYOR
Çayýn Rize'de alternatifisiz ürün olarak ortaya çýkmasýyla yok olma noktasýna gelen meyvecilik, meraklýlarý tarafýndan yeniden canlandýrýlýyor.



29 Temmuz 2009 Çarþamba

NACÝ GÜVEN - Rize’nin Pazar ilçesinde alternatif meyve üreticiliði geliþiyor. Nahit Aðýrbaþ isimli üretici Pazar merkezdeki evinin balkonunda 3 ayrý meyve yetiþtirirken bir baþka üretici Þeref Kýlýç ise Cumhuriyet mahallesindeki 1 dönüm araziye likapa fidesi ekti. Bir çok üreticinin de yörede meyveciliðe dönüþ yapmaya baþladýðý belirtiliyor.

BALKONDA HOBÝ BAHÇESÝ
Balkonda sebze yetiþtirmenin kendisi için bir hobi olduðunu belirten Nahit Aðýrbaþ, “Mesela topraðý iþlemek gerekmiyor. Hazýr topraklar zararlý yumurtalarý, yabani ot tohumlarýný barýndýrmýyor. Toprak saksýda daha çabuk ýsýndýðý için bitkiler kolay büyüyor."

Saksýda yetiþen sebze ve meyvelerin hasat zamanýnýn daha kýsa sürdüðünü söyleyen aðýrbaþ, "Gerektiði zaman saksýlarýn yerini deðiþtirmek mümkün. Ayrýca saðlýk açýsýndan þifalý bitkiler sýnýfýna girdiði için evimin balkonunda ve terasýnda Passiflona (Çarkýfelek), Kudret narý, likapa (Yaban Mersini) ve pissalis (Güvey Feneri) meyveleri yetiþtiriyorum” dedi.

Nahit Aðýrbaþ, meyve bahçesinin oluþmasýnda eþinin de büyük katkýsý olduðunu söyledi.

BÝR DÖNÜM ARAZÝDE LÝKAPA
Pazar ilçesi Cumhuriyet mahallesindeki bir dönümlük arazide çayýn yanýnda ek gelir saðlamak için likapa bahçesi oluþturan üretici Þeref Kýlýç ise 3 yýl önce diktiði fidelerin meyve vermeye baþladýðýný söyledi.

Çaya baðýmlý kalmadan yeni alternatif ürün olarak likapa (Yaban Mersini) yetiþtiriliciliði yapmaya baþladýðýný belirten Þeref Kýlýç, “Alternatif ürünlerin içerisinde daha çok getirisi olacaðý için likapa yetiþtirmeyi tercih ettim. Bir dönüm arazi üzerine 194 fidan dikerek 3 yýl sonra ürün almaya baþladým. Likapanýn normal yetiþme süresi 5 yýl olduðu için bu yýl sadece 80 kilogram ürün aldým. Elde ettiðim ürünün tamamýný kilosu 10 TL’den pazarladým. 2 yýl sonra bu bahçeden 1 tona yakýn ürün alabileceðiz” dedi.

Likapanýn antioksidan özelliði taþýdýðýný anlatan Kýlýç, “Likapanýn kullaným alaný oldukça fazla. Ýlaç ve kimya sanayisinde aranan bir meyve. Ayrýca reçel ve meyve olarak da tüketilebiliyor. Raf ömrü 15 gündür. Ancak uzun süre saklamak için þoklamak gerekir. Likapanýn hasadý ise türüne göre haziran ayý ile ekim ayý arasýnda yapýlýr” diye konuþtu.


    
 
  sevım parlak (06.10.2010 14:46:15)
  pazarda ılk ben yapıyordum sandım benım gıbı ılerı duÅŸunenlerde varmış meyer çok memnun oldum
 
  hikmet kandemir (05.08.2009 23:47:40)
  helali garasere ÅŸeref abi bakkal bitti herhalde selamlar
 
  imdat büyük (03.08.2009 21:27:18)
  ançera bukadar deÄŸerliidide biz bilmiyormuÅŸuz çocukluÄŸumuzda acikinca onu yerdik demeki bilmiyerek saÄŸlikli beslenmiÅŸiz.yetiÅŸtirenlerin elinesaÄŸlik kesesine bereket gelsin.
 
  ELVAN SAVAÅž (03.08.2009 20:52:14)
  BU ANCERA DEĞİL MÄ°?
 
  seren temelkaya (31.07.2009 19:55:43)
  ÅŸeref dayı teÅŸkür
 
  Naciye Yalınkılıç (29.07.2009 23:17:37)
  Negüzel ya ellerine saÄŸlık Åžeref, çok iyi olmuÅŸ anseralar.
 

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 8001 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  12  ziyaretçi bulunmaktadır.