PAZAR MYO'YA ULUSAL BASINDAN YOÐUN ÝLGÝ
Pazar Meslek Yüksekokulu'nun, organik tarým ile týbbi ve aromatik bölümleri okulun vizyonunu ulusal basýnýn gündemine taþýdý.


05 Ocak 2012 Perþembe
Rize Üniversitesi Pazar Meslek Yüksekokulu, kuruluþunun 3. yýlýnda bölümleri ve konumuyla dikkat çekmeye baþladý. Pazar þehir merkezinden sadece 1 kilometre uzaklýkta, düz bir alanda kurulan okul, geniþ arazisiyle de dikkat çekiyor.

Þu anda bahçe tarýmý, organik tarým, týbbi ve aromatik bitkiler, peyzaj ve süs bitkileri ile kooperatifçilik bölümleri ile eðitime devam ettiklerini söyleyen Rize Üniversitesi Pazar Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Þengül Alpay Karaoðlu, özellikle týbbi ve aromatik bitkiler bölümünün yüksekokullarýnýn saðlýk açýsýndan üniversitenin týp fakültesinden sonra en önemli bölümü olduðunu vurguluyor.

3 yýl önce kurulan Pazar Meslek Yüksekokulu'nun kýsa süredeki bu hýzlý geliþimi ulusal medyanýn da dikkatini çekiyor. Okulun baþarýlý çalýþmalarý basýn yayýn kuruluþlarýnda sýkça yer alýrken son olarak Anadolu Ajansý tarafýndan 3 gün arayla üst üste servis edilen haberler de Pazar Meslek Yüksekokulu'nu yeniden kamuoyunun gündemine taþýdý.

KISA ZAMANDA ÖNEMLÝ GELÝÞMELER
Pazar Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Þengül Alpay Karaoðlu'nun, uluslararasý bitki kaçakçýlýðýyla ilgili yapmýþ olduðu açýklamalar, ulusal basýnda, 'Ýsrail’de Çakma Ayder' baþlýðýyla geniþ yanký buldu.

Pazar Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Þengül Alpay Karaoðlu, okulda kýsa dönemde önemli geliþmeler kaydettiklerini ve önümüzdeki dönemde fakülte konumuna gelip daha geniþ kitlelere hitap edebileceklerini belirterek, "Yüksekokulumuzun, eðitim verdiðimiz bölümler ile bölge açýsýndan önemli bir kazanç olduðunu düþünüyoruz. Özellikle bitkisel ve hayvansal üretim bölümünün altýnda bulunan bahçe tarýmý, organik tarým týbbi ve aromatik bitkiler, insanlýk var oldukça mutlaka olmasý gereken bir bölüm. Organik tarým da insanlarýn saðlýðý açýsýndan gittikçe önem kazanan bir bölüm" ifadelerini kullandý.

Bölgenin organik üretim açýsýndan oldukça þanslý olduðunu kaydeden Karaoðlu, "Organik çay üretebilmek için bölgemiz çok elveriþli. Dünyada çaylýk alanlar kar alan tek yer bölgemizde bulunuyor. Bölgemizde çay zararlýlarý açýsýndan sorun yaþanmýyor. Ýnorganik gübre dýþýnda çay tarýmýna verilen kimyasal katký ve pestisit kullanýlan hiçbir alan yok. Yani bölgemiz organik üretim konusunda önemli potansiyele sahip" dedi.

GELECEK, ORGANÝK TARIMDA
Son yýllarda teknolojinin geliþmesiyle insanlarýn bahçeden, tarýmdan çekildiklerini söyleyen Karaoðlu, "Bu genel bir sorun. Modernleþtikçe tarýmý biraz unuttuk. Ancak son 10 yýldýr týbbi ve aromatik bitkiler ve organik ürünlere verilen önem artýyor. Ýlaç sektöründe yeni ilaç arayýþý minimize olmuþ. Çünkü bulunabilecek ilaçlar 1950 ile 1980 yýllarý arasýnda hemen hemen bulunmuþ. Mikroorganizmaya karþý etki mekanizmalarýn hemen hepsi bulunmuþ. Bu süreçte teknolojiye çok önem verilmiþ, tarým geri plana býrakýlmýþ. Bugün ise tarým sektörünü geride býrakmanýn acýsýný yaþýyoruz. Son 10 yýlda kanser vakalarýnýn artýþ oraný bunu gösteriyor. Çeþitli hastalýklar nedeniyle ölüm oranlarýnýn artmasýnýn altýnda yatan sebeplerden birisi beslenme bozukluklarý. Bu da organiðe dönüþü tetikliyor" diye konuþtu.

Karaoðlu, týbbi aromatik bitkilerin önemine de vurgu yaparak "Týbbi aromatik bitkileri deðerlendirmemiz gerekiyor. Yüksekokulumuz, saðlýk açýsýndan üniversitenin týp fakültesinden sonra en önemli bölümü. Týbbi ve aromatik bitkiler ile organik tarým da geleceðin sektörü. Doðu Karadeniz'de týbbi aromatik bitkiler konusunda bini aþkýn bitki üzerinde antibakteriyal etkileri açýsýndan araþtýrma yapýyoruz. Bu alanda yapýlmasý gereken çalýþmalarýn ancak yüzde 3-5 arasýnda çalýþma yapýlmýþ. Rize týbbi aromatik bitkiler açýsýndan önemli potansiyele sahip. Týbbi aromatik bitkiler ile ilgili önemli bir proje önerildi. Yüksekokulda kurulacak seralarda týbbi aromatik bitkileri üretime þansýmýz olacak. Bu bitkileri üreten bir kitle oluþacak. Bu da belki köye dönüþe vesile olacak. Çünkü köyler þu anda bomboþ" diye konuþtu.

Yüksekokullarýnda 2 seralarý olduðunu, 2 sera daha yapmayý planladýklarýný anlatan Karaoðlu, "Belki önümüzdeki dönemde fakülte konumuna gelip daha geniþ kitlelere hitap edebileceðiz. Yurt sorunumuz, yapýmý planlanan 500 kiþilik yurt binasý ile çözüme kavuþturuluyor. Bin öðrenciyle hizmet edebilecek kapasiteye sahibiz. Ancak þu anda 100 civarýnda öðrencimiz var. Çay eksperliði bölümü de önümüzdeki dönemlerde yüksekokulumuza gelecek. Çay araþtýrma birimi oluþturmayý hedefliyoruz. Gýda ile ilgili bir bölüm açmayý da istiyoruz. Yerleþke olarak alan müsait" diye konuþtu.

Yüksekokuldaki araþtýrmalarda týbbi açýdan önemli kimyasal formüllerini izole etmeye çalýþtýklarýný belirten Karaoðlu, "20'ye yakýn bitki türünde bu çalýþma yapýlýyor. Bu bitkilerden elde edilen kolonya, kozmetik ürünlerin nasýl elde edildiðini anlatýyoruz. Ýlaç olarak kullanýlýp kullanýlamayacaðýna bakýyoruz. Yapmayý planladýðýmýz çalýþmalarla ilgili DPT'ye 33 milyon liralýk proje sunduk. Birinci aþamayý geçti. Destekleneceðini umuyoruz. Proje ile kuracaðýmýz laboratuvarlarda bitkilerden üretilen ekstratlar, kimyasal analizlerde týbbi açýdan önemli olanlarýn kimyasal sentezi yapýlacak. Þu anda bu çalýþmalarý çevre illerde yapýyoruz. Proje ile kolonya, parfüm sektörüne yeni bitkiler kazandýrabileceðiz. Ayný bitkinin Rize ve farklý yerlerdeki aroma deðerlerini ölçme þansýna sahip olacaðýz. 5 yýllýk bir misyon çalýþmamýz var. Bu alanda çalýþma yapacaðýz. Gelecek öðrencilere sadece teorik bilgi deðil, uygulama olanaðý da saðlýyoruz. Daha fazla öðrenci çekmeye çalýþýyoruz" ifadelerini kullandý.

Yüksekokullarýnda verilen eðitim ile bölgeye önemli bilgi akýþý saðlanacaðýný, öðrencilerin bilgi birikimi ile kaçakçýlýðýn önlenmesinde önemli rol oynayacaklarýna inandýðýný dile getiren Karaoðlu, sözlerini þöyle devam ettirdi: "Tarým kültürünü vatandaþlara öðretmek zorundayýz. Meyve, sebze çeþitliliðini oluþturmalýyýz. Halký bilinçlendirmeliyiz. Çayýmýz organikleþtiðinde meyve, bitki, çiçek, hayvansal gýdalar da organikleþmiþ olacak. Alp'lerin manzarasýna sahip bir bölgeyiz. Buna organik tarýmý, týbbi bitkiyi ilave ettiðimizde korkunç bir sektör, istihdam oluþacak. Bunun için sadece üniversite deðil, herkesin sorumluluðu var. bölümlerimizden mezun olan öðrenciler, organik tarým, organik gübre üreten bölge, turizm yapan bölgeyi tetikleyecek. Bütün bu unsurlarý yan yana getirdiðimizde önü açýk bir bölgeye sahibiz. Bunun için herkesin vizyon oluþturup destek saðlamasý lazým."


Anahtar Kelimeler : Pazar Meslek Yüksek Okulu
    

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 5528 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  10  ziyaretçi bulunmaktadır.