PAZAR KÝVÝ BÝRLÝÐÝ SERTÝFÝKA GEREKLÝ
Pazar Kivi Birliði, ürünlerin sertifikasyon sistemine geçirilmesi amacýyla 2010 yýlýnda çalýþmalarý yoðunlaþtýrma kararý aldý.


01 Nisan 2010 Perþembe
Pazar Kivi Birliði Baþkaný Yusuf Ziya Demir, dünya tarým piyasasýna girebilmek için GLOBALGAP üretim standardýnýn, kivi üreticileri için de hedef olarak görülmesi gerektiðini belirterek, “Türkiye þartlarýnda ÝTU olarak deðerlendirilen ve hipermarketlerin vitrinlerine koyacaklarý ürünler için mutlaka olmasýnýn talep edildiði sertifikasyon sistemini, 2010 yýlýndan itibaren bölgemiz üreticileri için gerekli olarak deðerlendiriyoruz. Sertifikasyon þartlarýna uygun olarak üretilmeyen ürünler yok olma durumu ile karþý karþýya kalacaktýr. Pazar Kivi Üreticileri Birliði olarak görevimizi üretici ile tüketim piyasasý arasýnda köprü vazifesi görerek üreticilerin menfaatlerini korumak olarak deðerlendiriyor ve üreticilerin de durumu böyle görmeleri gerektiðine inanýyoruz. Yoksa birlik ticari kuruluþ olarak görülmemelidir. Birlik, üreticinin örgütlenmesidir ve kendini üretici olarak görmektedir.” dedi.

Doðu Karadeniz Bölgesinin kivi üretimi için özel iklim ve toprak þartlarýna sahip olduðunu kaydeden Demir, “Farklý ekolojik yapýsý nedeniyle kivi artýk çaya alternatif ürün durumuna gelmektedir. Ülkemiz sebze ve meyve ihracatý Avrupa Birliði ülkelerine ve Rusya ya yapýlmakta olup toplam ihracat içindeki payý % 5 dolayýndadýr. Ancak, bahsedilen bu ülkeler gýda güvenliðine dikkat etmektedirler. Eðer kivi üretiminde bölgenin merkezi durumuna gelecek isek bizim de Ýyi Tarým Uygulamasý politikalarýný dikkate almalý ve ürünümüzü sertifikalý duruma getirmeliyiz.” diye konuþtu.

Ýyi Tarým Politikasý hakkýnda bilgi veren Pazar Kivi Birliði Baþkaný Yusuf Ziya Demir, sözlerini þöyle tamamladý: “Ekolojik sistemde hatalý uygulamalar sonucu kaybolan doðal dengeyi yeniden düzenlemeye yönelik olarak üretim bölgesini sosyal yönden yaþanabilir duruma getirmek, ürünü ekonomik olarak karlý ve verimli kýlmak için; tarým ilacý ve hormon kullanýlmayýp sýnýrlý miktarda kimyasal gübre kullanýlmaktadýr. Ýnsana ve diðer canlýlara dost olan, doðal dengeyi koruyan bir üretim sistemidir. Organik gübre kullanýlmakta ve topraðý muhafaza eden biyolojik mücadele yapýlmaktadýr. Ýyi Tarým Uygulamasýnda amaç; üretimden tüketime kadar ürünün izlenmesi, verimliliðin artýrýlmasý ve kalitenin yükseltilmesidir. Ýyi Tarým Sertifikalý bir ürün; tüketiciye zararlý kimyasal, biyolojik ve fiziksel kalýntý içermez. Çevreyi kirletmeden ve doðal dengeye zarar vermeden üretilir. Ýnsanlarýn ve diðer canlýlarýn refahýný olumsuz etkilemez, ürünün kalitesini ve güvenilirliðini artýrýr. Ve en önemlisi de sertifikalý bir ürün iç pazarda ve ihracatta öncelikli olarak tercih edilir.


    

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 1090 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  14  ziyaretçi bulunmaktadır.