ÝZÝNSÝZ ÇAY VE FINDIK DÝKENE CEZANA!
Karadeniz'in temel iki ekonomik ürünü olan fýndýk ve çay konusunda yeni bahçe açýlýmlarý halinde para cezalarý getiriliyor.


09 Kasým 2007 Cuma
Ýzinsiz fýndýk ve çay dikimi yapanlara ceza gündemde.
- Ýzin almadan fýndýk bahçesi kuranlara 700, çay bahçesi kuranlara ise 400 YTL para cezasý geliyor.
- Trabzon ticaret borsasý meclis baþkaný Mehmet Cirav: ''yasa çýkarýlýp, uygulanýrsa iyi olur çünkü, fýndýk dikimi zaten ana üretim bölgesinin dýþýnda yapýlýyor
- Çay sanayicisi iþadamlarý derneði baþkaný Rahmi Üstün: ''Türkiye'de arz fazlasý yok, kaçak çay giriþini önleyemeyen devletin sebep olduðu fazlalýk var. 1994'den beri yeni ruhsatlandýrma yapýlmadý, önce mevcut ruhsatsýz çaylýklar kayýt edilsin, sonra gereken yapýlsýn

TBMM Adalet Komisyonu, geçen dönem yasalaþamayan ancak bu dönem Hükümet tarafýndan yeniden Meclise sunulan temel ceza mevzuatýna uyum öngören yasa tasarýsýný kabul ederken, yasa tasarýsýnýn yene maddeleri arasýnda Karadeniz'in temel iki ekonomik ürünü olan fýndýk ve çay konusunda yeni bahçe açýlýmlarý halinde para cezalarý getirilmesi de yer alýyor.

TBMM'ye sunulacak tasarýda, Ýzin almadan fýndýk bahçesi kuranlara 700 YTL, ruhsatsýz çay bahçesi kuranlara, çaylýklarý söktürüldüðü gibi, her dekar için 400 YTL idari para cezasý verilmesi bulunuyor.

Halen resmi kayýtlara göre 600 bin, gerçekte ise 750 bin hektar civarýnda bir alanda fýndýk üretiminin yapýldýðý ülkemizde, 1983 yýlýnda çýkarýlan 'Fýndýk Üretiminin Planlanmasý ve Dikim Alanlarýnýn Belirlenmesi Hakkýndaki Kanun'a, daha sonra 2001'de Bakanlar Kurulu ile yayýnlanan, fýndýk dikimi yapýlabilecek alanlara raðmen, özellikle Orta ve Batý Karadeniz'de fýndýk dikimi hýzla devam ediyor.

Konuyla ilgili açýklama yapan Trabzon Ticaret Borsasý (TTB) Meclis Baþkaný Mehmet Cirav, önceliðin yasa yapmak deðil, yapýlan yasayý uygulamak olmasý gerektiðini söyledi. Þimdiye kadar çýkarýlan yasaklý ve teþvikli yasalarýn hiçbirinin uygulanmadýðýnýn altýný çizen Cirav ''Bu nedenle durum ortadadýr. Þayet izinsiz fýndýklýk oluþturanlara verilecek para cezasý yasasý uygulanabilirse, bunun Ünye'nin doðusundaki ana üretim bölgesindeki üreticilerin yararýna olacaðý kanaatindeyim. Çünkü, baþta Samsun'un Bafra ilçesi olmak üzere, Orta ve Doðu Karadeniz'de yeni bahçeler tesisi hýzla sürüyor. Doðu Karadeniz'de yeni bahçe yapýmý yok denecek düzeydedir. Hatta belki de azalmaktadýr'' dedi.

Batýda devlete ait arazilere ve yýlda 2-3 ürün alýnabilecek verimli topraklara fýndýk dikiminin hýzla devam ettiðini vurgulayan Mehmet Cirav ''Bu durum üretim fazlasýný ortaya çýkarmaktadýr. Devlet, önceden çýkardýðý yasalarýn uygulanmasýnda þimdiye kadar neler yaptý? Önce bunu sorgulamalý. Gereðini yerine getirmeli. Sonra, gerekli tespitleri yaparak fýndýk envanteri çýkarýlmalý. Ünye'nin batýsýndaki alanlarda yeni dikimler mutlaka bir þekilde durdurulmalý. Ama ceza ile ama geçmiþte çýkarýlan yasalarýn devreye sokulmasý ile. Gereken yapýldýktan sonra 700 YTL veya daha farklý ceza uygulanmasý doðru olabilir'' diye konuþtu.

Resmi kayýtlara göre, Doðu Karadeniz'deki 767 bin dekar alanda çay üretiminin yapýldýðý ülkemizde, yeni çaylýk açanlara verilmesi teklif edilen 400 YTL 'lik ceza konusu da tartýþmaya neden oldu. Konuyla ilgili açýklama yapan Çay Sanayicisi Ýþadamlarý Derneði Baþkaný Rahmi Üstün, böyle bir kararý uygulamaya koymadan önce devletin yapmasý gerekenler olduðunu hatýrlatarak þunlarý söyledi: ''Devlet önce devletliðini yapsýn. Birincisi, 1994'den sonra açýlan çaylýklara ruhsat verilmedi.Önce onlarýn ruhsatlandýrmasý tamamlanmalý. Sonra bu düþünülebilir. Ama ondan önce düþünülmesi gereken, Türkiye'de üretim fazlasý olmamasýna raðmen, kuru çayda nasýl arz fazlalýðý oluþtuðudur. Bunu da herkes biliyor. Sýnýrlarýndan ve kapýlarýndan 40-50 bin ton çayýn kaçak giriþini önleyemeyen devlet, önce bu soruna el atsýn. Kaçak çay giriþinin önünü kesemeyenler, böyle tedbirler alýyor, Türk çiftçisinin, tek ürüne dayalý üretim yapan çay üreticisinin önünü kesiyorlar. Kaçak çay giriþini önleyemeyen devlet piyasada fazlalýða,haksýz rekabete ve vergi kaybýna neden oluyor.''


    

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 420 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  26  ziyaretçi bulunmaktadır.