FATÝH SULTAN KAR ÝLE RÖPORTAJ
ÝETT’de kurum fotoðrafçýsý Rize Tarihi Araþtýrmacýsý Fatih Sultan Kar ile Filiz Hocaoðlu'nun yaptýðý söyleþi...


16 Kasým 2011 Çarþamba
Röportaj: Filiz HOCAOÐLU
Memleketi Rize'nin tarihine duyduðu ilgisi zamanla tutkuya dönüþen ve bu alanda deðerli çalýþmalara imza atan Fatih Sultan Kar, kendisini 'modern çaðýn eskicisi' olarak tanýmlýyor. On beþ yýldýr bir tutkunun peþinden býkýp tükenmez bir azimle koþan ve bir tek kare fotoðrafa ulaþmak için gerekirse iki yýl sabýrla bekleyen genç araþtýrmacýyla tarih çalýþmalarýný konuþtuk.

Rize'nin tarihi ve sosyal yaþantýsý üzerine araþtýrma yapma fikri nasýl doðdu, ilk kývýlcýmý ne çaktý?
Bir arþiv-araþtýrmacýsý için geçmiþin tozlu raflarýnda iz sürmek tutkulu bir süreçtir. Bu insanlarýn bulduklarý bir belge karþýsýnda duyduðu heyecan arkeologlarýn toprak altýndan çýkardýklarý eser karþýsýndaki coþkusu gibidir. Benim tarih merakým baþlangýçta küçük kývýlcýmlar þeklindeydi. Ýlgim ve hevesim zamanla arttý. Rize'de basýnda görev yaptýðým dönemde elime geçen birkaç sararmýþ fotoðraf ilk kývýlcýmlarý çaktý. Ardýndan büyük bir hevesle iz sürmeye baþladým. Zamanla memleketim Rize'nin üzerindeki sis perdesi aralanmaya baþladý, ama Osmanlý'nýn son dönemleriyle Cumhuriyetin ilk yýllarýna ait belgelere ulaþmam kolay olmadý tabii. 1998 yýlýnda Ýstanbul'a taþýnýnca araþtýrmalarýmý Rize'nin dýþýna taþýyarak buradaki bütün sahaflarý ve müzayedeleri takip etmeye baþladým. Yalnýz þunu söylemeliyim ki Ýstanbul'da Rize'den çok malzeme buldum. Malum bizim memleketimiz çok nemli bir iklime sahip. Nem de fotoðrafýn en büyük düþmaný. Sonuç olarak zamanla oluþturduðum arþivin ancak yüzde beþini Rize'den, geri kalanýný Ýstanbul'dan temin ettim. Araþtýrmalarým bitmiþ deðil, halen ilk günkü sabýrla, dikkatle ve özenle çalýþýyorum. Bazen bir fotoðrafa ulaþmak için aylarca beklediðim oluyor. Koþuþturmalarým sýrasýnda Ýstanbul'da ayak basmadýk yer býrakmadým diyebilirim.

Eserleriniz, araþtýrma sahanýzýn Rize merkezle sýnýrlý olmadýðýný gösteriyor. Rize dýþýnda özellikle Lazlarýn yaþadýðý, Kemer ötesine dair elinize geçen belge ve fotoðraflar var mý?
Çocukluðumdan beri Lazlar benim için özeldir. Köyümüze elektrik yeni gelmiþti. Çocuk olmama karþýn o günkü heyecaným hala aklýmda. Hele hele unutamadýðým bir insan vardýr. Lazca konuþmalarý ve esprileri hala belleðimdedir. Direklere elektrik aksamlarýný ve tellerini en hýzlý o baðlýyor, sonra da her direðin baþýnda tulum çalýyordu. Herkes onu çok seviyordu. O, çocukluðumun kahramanýydý. Bir gün baktým köyümdeki insanlarýn baþý yerde. Pazarlý elektrikçi Ali Paþa öldü dediler. Çocukluðumun kahramaný ölmüþtü. Bir de amcamýn hanýmýnýn annesi vardý. Ýnanýr mýsýnýz hâlâ adýný bilmem. Atinalý hala diye anýlýrdý. Tarih gibi bir kadýndý. Ýbretlik sözleri vardý. Evlenecek kýzlara, ''iðnenun deluðinden geçesun'' derdi. Kýzlar, ''nasil geçeruz'' deyince ''sen deðil, aklun geçecek'' derdi. Bu yüzdendir ki çocukluðumdan beri Lazlar benim için özeldir. Temiz yürekli insanlardýr. Onlara Rize merkezde 'Kemer ötesi' diye hitap edilmesine hep tepki duymuþumdur. Sonraki yýllarda Kazým Koyuncu'yu tanýma, bir kaç eylemde birlikte yer alma þansým oldu. Ýsmail Avcý Bucakliþi sayesinde de Laz kültür tarihinde önemli bir yere sahip Mjora Panel Dizisini, Laz Kültür Derneði'nin kuruluþ sürecini izleme, belgeleme ve arþivleme þansým oldu. Rize tarihini doðru þekilde kavrayabilmek için bölgenin tamamýna ait belgeler, fotoðraflar ve kitaplarý biriktiriyorum. Elbette bu baðlamda çok eski bir yerleþim yeri olan Atina (Pazar) baþta olmak üzere Ardeþen ve Fýndýklý'ya dair fotoðraflar da arþivimde yer alýyor.

Gönüllü olarak yürüttüðünüz bu çalýþmalarda size yol gösteren, destek olan insanlar oldu mu?
Bu iþler gönül iþi. En büyük destekçim elbette eþim ve kýzým, çünkü evde bütün kahrýmý onlar çekiyor. Bir de iþyerinden arkadaþým, Laz kültürü üzerine çalýþmalar yapan Filiz Acar yazý konusunda büyük destek veriyor. Ben bu alanda bir eðitim almadým ama yüreði memleket sevgisiyle dolu böyle bir yol arkadaþýna sahip olmak benim için büyük bir þans. Yine Rize sevdalýsý bir basýn emekçisi olan ve kýsa bir süre önce aramýzdan ayrýlan Vural Kazmaz bana arþivini, daha da önemlisi yüreðini açmýþtý. Bu ülkede kültür bakanlýðý yapacak derecede donanýma sahip, her kitaptan bir baþkasýna yarar diye iki tane satýn alan, Trabzonlu Gündað Kayaoðlu, tozlu raflarýn sevgisini bana aþýlayan insandýr. Maalesef o da kanser illetine yenik düþtü. Yýlmaz Kartal, Rize merkezi ve çevresi için yaþayan tarihti, çok yardýmýný gördüm. Bu güzel insanlar artýk aramýzda yoklar, hepsini saygý ve rahmetle anýyorum. Ayrýca Hasan Tuncer Türüt, Sadýk Saruhan, Ali Fuat Albayrak ve Orhan Bayramoðlu bana hep destek oldular. Rize ile ilgili materyallere ulaþmamda kolaylýk saðlayan sahaflardan Asuman Bektaþ, Lütfü Seymen, Rasim Yüksel, Tayfun Kurt, Ýbrahim Yýlmaz, Turgay (Erol) Kaptan, Bayram Koç, Lütfi Bayer, Mehmet Çelik, Cihangir Demiroðlu, Cumhur Kuþ, Fulya Baycan, Adem Ertaþ, Ahmet Yüksel ve Araþtýrmacý-Yazar Süleyman Kazmaz, Prof. Dr. Haþim Karpuz, Prof. Mehmet Bilgin, Dr. Mustafa Duman, Ayhan Yüksel ve Ýsmail Avcý Bucakliþi arþivimin ve bilgi daðarcýðýmýn geliþmesine katký saðladýlar.

Topladýðýnýz tarihi fotoðraf ve belgeleri insanlarla nasýl paylaþýyorsunuz?
Çalýþmalarýmýn en önemli kýsmýný 'Evvel Zaman Ýçinde Rize' adýyla albüm kitap olarak yayýnladým. Bugünlerde kitabýn ikinci cildi üzerinde çalýþýyorum. Araþtýrmalarýmýn bir alt baþlýðýný oluþturan Rize'nin spor tarihini 'Rize Spor Tarihi' ismiyle kitap haline getirdim. Ayrýca çayýn Rize'ye geliþini ve yetmiþ yýllýk serüvenini anlatan bir sergi açtým. Yýllardýr büyüklerimden dinlediðim, memleket insanýnýn esprili ve sempatik yanýný yansýtan hikayeleri 'Rize'de Yaþanmýþ Fýkra Gibi Olaylar' adýyla kitapta topladým. Yýllardýr televizyonlarda canlandýrýlan Karadenizli karakterine ve uydurma Temel fýkralarýna küçük bir isyan niteliði taþýyan bu kitap ciddi oranda ses getirdi.

Arþiviniz araþtýrmacýlara da açýk mý, yani kendi çalýþmalarýnýz dýþýnda kullanan isimler var mý?
Evet, var. Katkýda bulunabileceðim her çalýþma için elimden geleni yapmaya çalýþýyorum. Mesela Yönetmen Ümit Kývanç'ýn Kazým Koyuncu için büyük bir titizlikle hazýrladýðý 'Þarkýlarla Geçtim Aranýzdan' belgeseli, Cemal Gülas'ýn hazýrladýðý 'Çay Belgeseli', Cengiz Özkarabekir'in '3 Ýnsan, 3 Öykü' belgesel serisinde Þenol Birol bölümü, Mehmet Bilgin'in 'Karadeniz'de Postmodern Pontusçuluk' isimli kitabý, Dr. Mustafa Duman'ýn 'Türk Kültüründe Çay', 'Kemençemin Telleri' ve 'Fýndýk Serdim Harmana' isimli eserleri, Bayar Þahin'in 'Nalia' isimli albümü ve sözleri bana ait olan 'Yüküne Ortak Olsam' þarkýsý, Muhammet Safi'nin hazýrladýðý 'Rize Tahrir-i Öþür Envanteri-1850 Rize Sülaleleri' ile 'Osmanlý Belgelerinde Rize' isimli eserlere belge ve fotoðraf desteði saðladým. Ayrýca, Karmate grubundan Resul Dindar'ýn müziðini yaptýðý 'Gözlerin Karayemiþ' isimli eserime Fatih Reyhan albümünde yer verdi ve bu esere klip çekti. Bir de Rize üzerine tez çalýþmasý yapan öðrencilere bilgi ve belge desteði vermeye çalýþýyorum.

Fatih Sultan Kar kimdir?
1971 yýlýnda Rize-Gündoðdu Ketenli köyünde doðdu. Ýlk ve ortaöðrenimini Gündoðdu'da tamamladý. Rize'de gazetecilik yaptýðý yýllarda çeþitli gazetelerin Rize temsilciliði görevini yürüttü. Bir dönem Rize TV Haber Servisinde görev yaptý. Ulusal ve yerel bazda yayýn yapan birçok gazete ve dergide yayýnlarý ve þiirleri yayýmlandý. Ayný zamanda söz yazarý olan Kar, Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliði (MESAM) üyesidir. Kar, yüz elliyi aþkýn Karadeniz türküsüne söz yazarý olarak imza attý. Karadeniz bölge tarihi üzerine aralýksýz sürdürdüðü arþiv-araþtýrma çalýþmalarý sayesinde hatýrý sayýlýr miktarda materyale sahip olan Kar, bu belge ve fotoðraflarýn bir bölümü kitap haline getirirken bir bölümünü de çeþitli baþlýklar altýnda sergiledi. Bir dönem Çaykur Rizespor Kulübü'nün resmi dergisinin tarih bölümünü hazýrlayan Kar, 1998 yýlýndan bu yana Ýstanbul'da yaþýyor ve ülkemizin en eski ve köklü kuruluþlarý arasýnda yer alan ÝETT'de kurum fotoðrafçýsý olarak çalýþýyor. Tarih sevgisini yaþam tarzý halinde görev yaptýðý kuruma da taþýyan Kar, ayný zamanda ÝETT'nin tarihi üzerine araþtýrmalar yapýyor.


Anahtar Kelimeler : Laz kültürü dergisi , Fatih Sultan Kar , Filiz Hocaoðlu
    

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 3475 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  17  ziyaretçi bulunmaktadır.