ÇAYLIK ALANLARIN YENÝLENMESÝ
Rize Ziraat Odasý Baþkaný Nevzat Paliç, bölgede topraklarýn sadece yüzde 10'unun çaylýk alanlarýnýn yenilenmesine uygun olduðunu söyledi.


06 Eylül 2011 Salý
Paliç, yaptýðý açýklamada, son dönemde bölgede çaylýklarýn sökülüp yeniden dikim yapýlmasýnýn gündeme geldiðini ve bazý kiþilerin bunu savunduðunu ifade etti.

Yöredeki tüm çaylýk alanlarýn sökülüp yeniden dikilmesinin mümkün olmadýðýný anlatan ve heyelan riskine dikkati çeken Paliç, ''Çünkü topraklarýmýzýn sadece yüzde 10'u böyle bir uygulamaya uygun. Diðer bölümler ise daðlýk alanlar. Çay kökü kopartýldýðýnda topraðýn yamaçta kalmasý mümkün olmaz. Dolayýsýyla böyle bir uygulamanýn yapýlmasý mümkün deðil'' dedi.

Paliç, çaylýklarda bir yenilemenin yapýlmasýna kendilerinin de taraftar olduðunu dile getirerek, ''Toprak altý kesim olarak adlandýrýlan ve Çin'de 800 yýldýr uygulanan bir yöntem var. Bu yöntemde çay bitkisinin kökünün bulunduðu alan biraz derin kazýldýktan sonra, bitki dipten kesilir. Sonra da kökün üstü toprakla kapatýlýr. Böylece bir süre sonra yeni filizler çýkar. Bu yöntem çaylýklarýn tamamen yenilenmesi yerine yapýlabilecek, bölgeye de uygun bir yöntemdir'' diye konuþtu.

Toprak altý kesim yönteminin uzun vadeli olarak, örneðin 20 yýl gibi bir zamanda uygulanabileceðini anlatan Paliç, bu yöntem sayesinde hem çay bahçelerinin yenileneceðini, hem de yeni istihdam olanaklarý doðacaðýný kaydetti.

Nevzat Paliç, þimdilik bu yýl sona eren budama projesinin devamýndan yana olduklarýný vurgulayarak, ''Ama bir yenilik yapýlacaksa toprak altý kesim projesinin uygulamasýndan taraftar oluruz. Ancak bu yöntemde de çay bitkisinden 2 yýl ürün alýnamaz. Bunun da tazmin edilmesi lazým. Uygulanabilecek olumlu projelerin taraftarýyýz. Çay, 1 milyon kiþiyi ilgilendiriyor. Bu nedenle çok düþünüp iyi karar verilmesi lazým'' diye konuþtu.


Anahtar Kelimeler : Çaylýk alanlar , Nevzat Paliç , Rize Ziraat Odasý Baþkaný Nevzat Paliç
    
 
  FARUK TUNÇSAN (12.09.2011 09:36:39)
  Senelerdir çay hakkında söylemler zaman zaman medyada konu edilir
Ama hiç bir zaman dile getiritirilen konular hayata geçirilmez.
Madem bu kadar öneme sahip urun neden üzün vadeli projeler üretilmiyor.
Yoksa çay mahsulu uçuz siyaset mağzemesi olarakmı kullanılıyor.
 

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 4209 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  10  ziyaretçi bulunmaktadır.