ZÝRAAT ODASI LABORATUVARI ÜNÝVERSÝTEYE DEVRETTÝ
Þemsi Bayraktar Toprak ve Bitki Analiz Laboratuvarý, yapýlan protokolle Pazar Ziraat ve Doða Bilimleri Fakültesinin bünyesine devredildi.


27 Ekim 2016 Perþembe
Pazar Ziraat Odasý Baþkanlýðý ile Recep Tayyip Erdoðan Üniversite arasýnda önemli bir ortak çalýþma protokolü imzalanarak Pazar-Çamlýhemþin Ziraat Odasý Baþkanlýklarý Þ.Þemsi Bayraktar Toprak ve Bitki Analiz Laboratuvarý, yapýlan protokolle Recep Tayyip Erdoðan Üniversitesi Pazar Ziraat ve Doða Bilimleri Fakültesinin bünyesine devredildi.

2012 yýlýnda Pazar Ziraat Odasý bünyesinde kurulan ve faaliyette bulunduðu 4 yýlda yaptýðý 5000’e yakýn toprak analizi ile önemli derecede çitçiye katký sunan laboratuvara daha geniþ bir çalýþma boyutu kazandýrmak için gerekli çalýþmalarý yaparak Recep Tayyip Erdoðan Üniversitesi rektörlüðü ile ortak protokol imzaladýklarýný söyleyen Pazar Ziraat Odasý Baþkaný Nurettin Ýnce “Önemli bir ortak çalýþma protokolü imzaladýk. Bu proje bir yýldýr aklýmda olan bir çalýþmaydý. Son iki ayda iþleri hýzlandýrýp bu protokolü imzaladýðýmýz için oldukça mutluyum. Sorumluluðu bizde olan laboratuvarýmýzý Pazar Ziraat ve Doða Bilimleri Fakültesine devrettik. Bu devir iþleminde çiftçimize vermiþ olduðumuz hizmete devam etmekteyiz. Çiftçimiz topraðýný tarlasýndan alýp Ziraat Odasýna getirecek. Biz de çiftçimizden gerekli bilgileri alacaðýz ve toprak analizini ücretsiz yaptýrmýþ olacak” dedi.

Çay Eksperliði Bölümünün Pazar’a gelmesi için ilk adým
Baþkan Ýnce, yine Pazar Meslek Yüksekokulu bünyesinde geliþtirme ve büyüme çalýþmalarý kapsamýnda Çay Eksperliði Bölümünün Pazar’a gelmesi için rektörlükle yaptýklarý görüþme sonrasý fakültede minyatür bir çay iþleme atölyesi kurulacaðýný da ifade ederek, “Rize’deki ve yine ilçemiz için çok çok önemli bir proje olan ‘Minyatür Çay Fabrikasý’ projesi görüþülmüþ ve projenin yapýmý aþamasýna gelinmiþtir. 600 bin TL maliyetli bu proje kapsamýnda yapýlacak çay fabrikasý günlük 500 ile 2000 kg arasýnda çay iþleyecek kapasitede olacak. Bu rakam az bir rakam. Amacýmýz zaten devasa çay fabrikasý kurmak deðil. Amaç çay tarýmýna yön vermek. Ayrýca Çay eksperliði bölümünün Ýlçemiz Pazar’a gelmesinin temeli atýlarak, yüksekokulumuz ve dolayýsýyla da fakültemizin öðrenci popülasyonu ile popülaritesini arttýrmak ayrýca da çay tarýmýnda bilimsel çalýþmalarýn artmasýna olanak saðlamaktýr” diye konuþtu.

Pazar Ziraat Ve Doða Bilimleri Fakültesi Dekaný Prof. Dr. Fatih Seyis ise yaptýðý açýklamada, “Toprak Analiz Laboratuvarýnýn üniversitemize kazandýrýlmasý konusunda yardýmlarý geçen herkese burada teþekkür etmek istiyorum. Ýlimize ve bölgemize daha iyi hizmet etme konusunda önemli bir aþama kat etmiþ olduk. Mevcut tarýmsal yapý içerisinde çiftçimize yön göstermek, tavsiyelerde bulunmak için bu laboratuvardan azami düzeyde faydalanacaðýz. Bitki ve toprak analizleri mevcut tarýmsal üretimde ortaya çýkan problemleri çözmek ve yeni tarýmsal üretim planlamalarý için elzemdir. Özellikle gübreleme konusunda yapýlacak tavsiyelerde mevcut toprak özelliklerini bilmek ve bitkinin ihtiyacý olan besin elementlerinin düzeyinin belirlenmesi daha da önemlidir. Ýnþallah bu laboratuvarýn da katkýsýyla bölge tarýmýna önemli katkýlar yapmaya devam edeceðiz” þeklinde konuþtu.

Pazar Ziraat Odasý Toprak ve Bitki Analiz Laboratuvarý Sorumlusu Ziraat Mühendisi Okay Karahan da yaptýðý açýklamada, “Ýlçemizde birbirinden baðýmsýz bilimsel çalýþmalar yapan iki kurumun birleþmesi çok önemli bir geliþmedir. Bu güç birliðinden en çok çiftçimiz ve üniversite öðrencileri kazanç saðlayacaktýr. Laboratuvar imkânlarýnýn Üniversitemiz ile ortak kullanýmý çay tarýmýnda yapýlan bilimsel çalýþmalarýn hýzlanmasýný saðlayacak ve çýkan olumlu sonuçlarýn çiftçiye ulaþýmý hýzlýca saðlanacaktýr. Ayrýca üniversite öðrencilerinin almýþ olduklarý derslerde uygulama yapma þansý bularak kalifiye öðrenciler olarak mezun olmasý saðlanacak” dedi.


Anahtar Kelimeler : Ziraat ve Doða Bilimleri Fakültesi , Pazar Ziraat Odasý , Fatih Seyis , Nurettin Ýnce
    

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 2896 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  7  ziyaretçi bulunmaktadır.