ZÝRAAT FAKÜLTESÝ'NDEN BÖLGESEL PROJE
RTÜ Pazar Ziraat ve Doða Bilimleri Fakültesi tarafýndan hazýrlanan projeyle karalahananýn tohumundan sofralýk yað elde edilecek.


11 Eylül 2013 Çarþamba
Karadeniz mutfaðýnýn vazgeçilmez sebzesi karalahanadan sofralýk yað elde edilecek.

Recep Tayyip Erdoðan Üniversitesi (RTEÜ) Pazar Ziraat ve Doða Bilimleri Fakültesi Dekaný Prof. Dr. Fatih Seyis tarafýndan hazýrlanan projeyle karalahananýn tohumundan sofralýk yað elde edilecek.

Proje ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Fatih Seyis, lahana tohumlarýnda yüksek oranda yað tespit ettiklerini belirterek, ''Karadeniz Bölgesi için konuþacak olursak en fazla bilinen tabii ki karalahana. Ama bunun beyaz baþ lahana olsun, kývýrcýk lahana olsun, Brüksel lahana olsun birçok akraba formu var. Yaptýðýmýz çalýþmalar sonucunda 3 tane lahana genotipinde biz tohumunda bitkisel yað kalitesini bulduk. Bu þu demek; lahana tohumunda ekstratlama ya da preslemeden sonra elde edilecek yaðý rahatlýkla salata yaðý olarak kullanabilirsiniz mutfakta'' dedi.

Dekan Seyis, bu bitkilerin bugüne kadar hep sebze yönüyle deðerlendirildiði için kimsenin bunlarýn tohumuna bakmadýðýna dikkat çekerek ''Bu bizim bölge için ne ifade ediyor derseniz, biz þunu yapacaðýz; aklýmýzda böyle bir düþünce var. Bir karalahana ile önümüzdeki bitkisel yað kalitesine sahip lahanalarý melezlemek suretiyle, karalahanaya benzeyen ama tohumunda o yað kalitesine sahip formlarý seçmek suretiyle geliþtireceðiz inþallah. Bu þu demek; 2 metre boyunda bir karalahana formu düþünün. Bu hayal deðil. Çünkü o yüksekliðe kadar büyüyebilen tipler var. Yapraðýný koparacaksýnýz, ayný karalahana gibi deðerlendireceksiniz ama ilkbaharda, Mayýs-Haziran gibi tohuma býrakacaðýz. O tohumlarý da fabrikaya göndermek suretiyle bitkisel yaðý elde edebileceðiz. Böyle de bir TUBÝTAK Projesi hazýrlama niyetimiz var'' diye konuþtu.


Fakültelerin görevinin sadece eðitim ve öðretim deðil; bölgeye de katký yapmak olduðunun altýný çizen RTEÜ Pazar Ziraat ve Doða Bilimleri Fakültesi Dekaný Prof. Dr. Fatih Seyis, ''Elimizde bu imkan varken karalahanayý da bu þekilde geliþtirmeyi düþünüyoruz. Bir bitkiden iki ürün alýnacak. Hem yaprak hem de tohumundan yað. Ýleriki aþamalar, yað fabrikalarý ile ilgili konular, farklý kurumlarýn bir araya gelmesiyle alakalý projeler. Biz önce materyali hazýrlayacaðýz. Üniversite olarak çalýþmalara baþladýk. Fakültemizin araþtýrma bahçesindeki parsellerde karalâhana çeþitleri üzerinde deneme çalýþmalarýmýz devam ediyor. Seneye bir BAP bir de TUBÝTAK projesiyle birlikte çalýþmamýzý daha da hýzlandýrmayý düþünüyoruz. Öðretim üyesi sayýmýz arttýkça daha da geniþ çalýþma imkâný bulacaðýz'' ifadelerini kullandý.


Anahtar Kelimeler : Pazar Ziraat ve Doða Bilimleri Fakültesi , Fatih Seyis
    

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 5352 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  13  ziyaretçi bulunmaktadır.