YÖRESEL DEÐERLERÝMÝZ
  
   Y E M E K L E R
      Lahana Ezmesi
      Sebzeli Hamsi
      Hamsi Tava
      Hamsi Ýçli Tava
      Hamsi Köftesi
      Hamsili Pilav
      Hamsili Ekmek
      Hamsi Kuþu
      Palamut Fýrýnda
      Palamut Köftesi
      Balýk Pilaki
  
   T A T L I L A R
      Laz Böreði
      Termon
  
   B Ý T K Ý L E R
      Çay
      Mýsýr
      Tütün
      Kara Lahana
  
   M E Y V E L E R
      Kara Üzüm
      Kara Yemiþ
      Kivi
  
 
ÇAY

Çay Doðu Karadeniz bölgesinde Rize ili baþta olmak üzere Trabzon, Artvin, Giresun ve Ordu'yu kapsayan 767 bin dekarlýk engebeli arazide yetiþtiriciliði yapýlan bir üründür. 200.000 üzerinde aileye istihdam imkaný saðlayan bu ürün Doðu Karadeniz Bölgemizin sosyal ve ekonomik yükünü sýrtýnda taþýmaktadýr. Þehirleþmede, gelir daðýlýmýnda, bölgesel göçün azalmasýnda, tarým topraklarýnýn verimli kullanýlmasýnda önemli rol oynamaktadýr. Türkiye’de kiþi baþýna çay tüketiminin yýllar itibariyle artmakta oluþu çayýn ekonomik deðeri ve önemini en iyi þekilde ortaya koymaktadýr.

Türkiye'de çay yetiþtirilmeðe iliþkin ilk teþebbüs, 1888-1892 yýllarýnda Japonya'dan getirilen tohum ve fidanlarla Bursa'da yapýlmýþ, ekolojik þartlarýn elveriþsizliðinden dolayý olumlu sonuç alýnamamýþtýr.

1917 yýlýnda Doðu Karadeniz Bölgesiyle Kafkasya'da yaptýðý inceleme gezisi sýrasýnda Batum ve çevresinde çay, narenciye ve bambu yetiþtiðini gören Prof. Ali Rýza Erten, ekolojik þartlarýn benzerliðini dikkate alarak Rize ve çevresinde de çay bitkisinin yetiþebileceðini bir raporla bildirmiþtir. Birinci Dünya Savaþýndan sonra Rize ve çevresinde görülen ekonomik bunalým ve beraberinde gelen sosyal sorunlara çözüm aranýrken bu rapor da deðerlendirilmiþ ve bölgede çay tarýmýna baþlanýlmasý zaruri görülmüþtür. 1924 yýlýnda 407 sayýlý kanun çýkarýlmýþ, Rize ili ve Borçka kazasýnda çay yetiþtirilmesi hususunda Ziraat Ýþleri Genel Müdürü Zihni Derin görevlendirilmiþtir.

Bir miktar arazi kamulaþtýrýlarak uygulamaya geçilmiþ, o zamanki Sovyetler Birliðinden tohum ve fidanlar getirtilerek denemeler yapýlmýþ ve sonuç baþarýlý olmuþtur.

Ýlk kuru çay üretimi 1938 yýlýnda elle gerçekleþtirilmiþ, 1940 yýlýnda çýkarýlan 3788 sayýlý kanunla Türkiye çaycýlýðý güvenceye kavuþturulmuþtur. Ýlk çay fabrikasý 1947 yýlýnda Rize'de kurulmuþtur.

Bugünkü çaylýklarýmýzýn tamamý, baþlangýç yýllarýnda Eski Sovyetler Birliði'nden getirilmiþ olan Çin çayý, Assam çayý varyetelerinin melez tohumlarýyla kurulmuþ olan çaylýklardýr. Dolayýsýyla bahçelerimizde, hem Çin çayý özelliði gösteren küçük yapraklý daha kaliteli ürün veren düþük sýcaklýklara daha dayanýklý fakir topraklara ve deðiþik iklim þartlarýna daha iyi uyum saðlayabilen tiplere ve hem de Assam çayý özelliði gösteren iri yapraklý, verimli, deðiþik iklim ve toprak þartlarýna uyumu daha az olan tiplere rastlanýr.

    
    

   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  3  ziyaretçi bulunmaktadır.