YAÞ ÇAY SEZONU GEÇ AÇILACAK
Rize Ziraat Odasý Baþkaný Nevzat Paliç, iklim þartlarý nedeniyle yaþ çayda kampanyanýn 15 Mayýs'tan sonra açýlabileceðini tahmin ettiðini söyledi.


09 Mayýs 2009 Cumartesi
Rize Ziraat Odasý Baþkaný Nevzat Paliç, geçen yýl yaþ çay kampanyasýnýn 25 Nisanda baþladýðýný, bu yýl yaþ çayda sezonun geçen yýla göre biraz daha geç baþlayacaðýný belirtti.

Bu yýl þu ana kadarki hava þartlarýna göre yaþ çayýn yaklaþýk bir hafta daha hasat olgunluðuna gelmeyeceðini ifade eden Paliç, “Hava þartlarý genellikle soðuk ve yaðýþlý geçiyor. Yaþ çayýn hasat olgunluðuna gelmesi için yaðýþýn ardýndan bir süre güneþli ve sýcak hava olmasý gerekir. Ancak þu anda böyle bir durum yok. Bu nedenle yaþ çayda kampanyanýn 15 Mayýs'tan sonra açýlabileceðini tahmin ediyorum” dedi.

Paliç, yaþ çayýn yörede kademeli olarak hasat olgunluðuna gelmesini istediklerini kaydederek, þunlarý söyledi: “Geçtiðimiz yýl bütün yörede yaþ çayýn ayný anda hasat olgunluðuna gelmesinden dolayý fabrikalar hemen sezon baþýndan itibaren yoðun bir tempoya girmiþ, bunun sonucu olarak da üreticiler zor durumda kalmýþtý. Bu yýl önce Artvin bölgesinde hasadýn baþlamasý, sonra diðer yörelerde baþlamasýný diliyoruz. Böylece özellikle ÇAYKUR, sezon baþýnda bir süre kontenjan uygulamaz. Üreticiler de bu sayede bir süre kontenjansýz yaþ çay satabilirler.

Paliç, yaþ çay kampanyasýnýn geç baþlamasýndan dolayý bu yýl, dördüncü sürgünün gündeme gelmeyeceðini düþündüklerini belirterek, “Geçtiðimiz yýl dördüncü sürgün olmasa üretim 1 milyon tonun altýnda olacaktý. Bu yýl üretimin 1 milyon tonun altýna düþeceðini tahmin ediyoruz. Bunda hem sezonun geç baþlamasý, hem de üreticinin pahalý ancak ideal gübre olan kompoze gübre (N25.P5.K10) yerine daha düþük kalitede gübre kullanmasý etkili olacak. Belki ilk sürgünde düþüþ olmaz, ama ikinci ve üçüncü sürgünde düþüþ olacaktýr” diye konuþtu.

Nevzat Paliç, birçok özel sektör firmasýnda kuru çay stoku ya olmadýðýný ya da yok denecek kadar az olduðunu ifade ederek, þöyle devam etti:
Türkiye'de ayda ortalama 20 bin ton civarýnda çay tüketiliyor. Sezonun 1 ay geç baþlamasý, 20 bin tonun tüketilmesi anlamýna gelir. Zaten Türkiye'de üretilen çay, tüketilen çayýn 25-30 bin ton altýnda. Dolayýsýyla dýþarýdan çay almaya ihtiyacýmýz var. Bu demek oluyor ki kaçak çay girmezse bundan sonraki senelerde çayýmýz deðer kazanabilecek. Özel sektör de ürettiði çayý rahatlýkla satabilecek. Bugüne kadar sektörde olan sýkýntýlarýn yüzde 90'ý zaten kaçak çay nedeniyle oldu. Çayýný satamayan firmalar, üreticinin parasýný veremedi. Ancak bu senenin iyi geçeceðini tahmin ediyoruz.

Geçen yýl, birçok firmanýn kaçak çayýn yarattýðý sorunlar nedeniyle yaþ çay alýmý yapmadýðýný kaydeden Paliç, 30-35 civarýnda çay fabrikasýnýn iflas noktasýna geldiðini ve kapatmak zorunda kaldýklarýný sözlerine ekledi.


    

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 1113 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  14  ziyaretçi bulunmaktadır.