YAÞ ÇAY FÝYATI AÇIKLANDI
ÇAYKUR Genel Müdürlüðü’nde basýn toplantýsý düzenleyen Tarým ve Köy Ýþleri Bakaný Mehdi Eker, yaþ çay fiyatýný açýkladý


14 Mayýs 2009 Perþembe
Tarým ve Köyiþleri Bakaný Mehmet Mehdi Eker, 2009 yýlý yaþ çay alým fiyatýný, 79 kuruþ, destekleme primi de 11,5 kuruþ olmak üzere 90,5 kuruþ olarak açýkladý.

Bakan Eker, ÇAYKUR Genel Müdürlüðü'nde düzenlenen toplantýda, bugünün Dünya Çiftçiler Günü olduðunu hatýrlatarak, çiftçileri kutladý, bereketli bir mahsul sezonu dileðinde bulundu.

Daha sonra 2009 yýlý yaþ çay fiyatýný açýklayan Eker, þunlarý kaydetti:
''2009 yýlýnda ÇAYKUR'un alacaðý çay için fiyat 79 kuruþ, 11,5 kuruþ da destekleme primi uygulanacak. Toplamda çiftçimizin cebine 90,5 kuruþ girecek. Artýþ yüzde 8'e yakýn. Enflasyonu, ÜFE'yi hesaba kattýðýnýzda ki, ÜFE geçen 12 aya göre -0,35. ÜFE'ye göre reel artýþ, yüzde 8,25 oranýnda ve bu 57 cente tekabül etmektedir. Bunun hayýrlý olmasýný diliyorum. Gönlümüz bunun üreticilerimiz açýsýndan daha çok olmasý ama aldýðýmýz çayýn iþletme maliyeti, dünya piyasasýndaki durumunu da dikkate almak durumundayýz.''

Eker, ÇAYKUR Genel Müdürlüðü'nde düzenlenen toplantýda, Türkiye'nin, Ekvator kuþaðý dýþýnda dünyada çay üretilen nadir ülkelerden biri durumunda bulunduðunu, dünya üretiminde de önemli bir paya sahip olduðunu söyledi.

Türkiye'nin, 203 bin üreticisi, yaklaþýk 760 bin dekar alanda 1 ile 1,2 milyon ton yaþ çay üretim varlýðý olan bir ülke olduðunu vurgulayan Eker, þöyle devam etti: ''Türkiye, müzakere sürecimiz devam eden AB içinde, çay üreten tek ülke. Çay tarým alanlarýnýn geniþliði bakýmýndan Türkiye, dünyada 7. sýrada. Türkiye, kuru çay üretimi bakýmýndan da, 5. büyük ülke. Dünyada yýllýk kiþi baþý tüketim açýsýndan da 4. sýrada bulunuyoruz. Sahip olduðumuz ekoloji bakýmýndan bizim üretimimiz, kimyasal madde kullanýlmasýna ihtiyaç hissedilmeyen bir bölgededir. Türkiye'de çay, gübre dýþýnda herhangi bir kimyasal girdi gerektirmeyen bir üründür. Bu bakýmdan dünyadaki çay üreten diðer ülkelere göre avantajýmýz var. Yani Karadeniz çayý, dünyadaki en saðlýklý, organiðe en yakýn çay olma özelliðini koruyor. Bu da bizim ayrý bir özelliðimizdir.''

Türkiye'nin çay üretiminin yüzde 60'ýnýn Rize'den karþýlandýðýný belirten Eker, ''Bu mono kültür demek ayný zamanda. Bir ürünün büyük çoðunluðunu bir þehir üretiyorsa, bu bir bakýma avantaj, bir bakýma dezavantajdýr. Bunun çeþitlendirilmesi gerekiyor ama çay varlýðýmýzýn önemli bir kýsmýnýn bu bölgede olmasý, kendi baþýna bir avantaj'' dedi.

Eker, geleceðe dönük olarak ürün çeþitlendirilmesinin çok önemli olduðunu vurgulayarak, gerek organik çay üretiminin, gerekse yeþil çay üretiminin hem sektör hem de üretici açýsýndan son derece önemli olduðunu söyledi.

ÇAYKUR'un bu yönde son yýllarda baþarýlý çalýþmalar yaptýðýný ifade eden Eker, bu çalýþmalarýn, hem çayýn kalitesini artýrma hem üreticiye destek olma hem de yeni pazarlara ulaþma açýsýndan büyük önem taþýdýðýný kaydetti.

Eker, hükümeti devraldýklarý 2002 yýlýndan itibaren gerek çay alýmýnda, gerekse kalitenin artýrýlmasýnda önemli mesafeler katettiklerini belirterek, þunlarý kaydetti: ''2002 yýlýnda ÇAYKUR tarafýndan 553 bin ton yaþ çay alýmý vardý. Özel sektör ile birlikte 790 bin ton alým gerçekleþiyordu. Bu, zaman içerisinde üretici lehine geliþti. 2008 yýlýnda ÇAYKUR 650 bin ton yaþ çay aldý. Özel sektör ile birlikte toplamda 1 milyon 100 bin tona çýktý. Yani her sene arttý. 2004 yýlýndan beri bu rakamýn altýna düþmedi. Ayrýca prim uygulamasý getirdik. 2002 yýlýnda çayla ilgili fiyat dýþýnda herhangi bir prim söz konusu deðildi. 2003 yýlýnda yeni bir destekleme sistemi baþlattýk. 2003 yýlýnda, bugünün parasýyla yaklaþýk 40 milyon lira, 2008 yýlýnda da 112,5 milyon lira prim ödemesi gerçekleþtirdik. Bizim gönlümüz, üreticinin, aldýðý fiyatla tüm ihtiyaçlarýný giderebilmesi yönünde ama ÇAYKUR ticari bir kuruluþ. Alýmý sürekli artýyor. Haliyle maliyeti ve üretimi bundan bir þekilde etkileniyor.''

Fiyat açýklamasýnýn ardýndan ÇAYKUR Genel Müdürlüðü'nden ayrýlan Eker, gazetecilerin, çayýn, sýnýr ticaretinde, 50 bin dolarlýk serbest geçiþ kapsamýnda olup olmayacaðý yönündeki sorularý üzerine, ''Benim düþünceme göre çayýn olmamasý gerekiyor. Bakanlar Kurulu'na da bu yönde görüþ bildireceðim. Konuyla ilgili çalýþmalar sürüyor'' cevabýný verdi.

Tarým ve Köyiþleri Bakaný Eker, yaþ çay fiyatýnýn açýklandýðý toplantýdan sonra programýnda bulunan valilik ve belediye ziyaretlerini, Ankara'daki bir programa katýlmak durumunda kaldýðý için gerçekleþtiremeden Rize'den ayrýldý.
    

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 1055 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  17  ziyaretçi bulunmaktadır.