ÜRETÝCÝLER DÜÞÜK FÝYAT ALIMINDAN ÞÝKAYETÇÝ
Yaþ çay hasadýnýn yoðunlaþmasýyla mecbur kalýp özel sektöre yönelen üreticiler, özel sektörün çaya düþük fiyat vermesinden þikayet ediyor.


10 Haziran 2011 Cuma
ÇAYKUR Genel Müdürü Ýmdat Sütlüoðlu, yaptýðý açýklamada, yaþ çay alýmlarýnýn yoðun bir þekilde devam ettiðini vurgulayarak, "Ýklim þartlarýndan dolayý yaþ çay sahil, orta ve yüksek kesimlerde her yerde ayný anda hasat olgunluðuna geldi. Þu anda her yerde yaþ çay hasat ediliyor. Yoðun bir izdiham var" dedi.

Bu durumu tahmin ederek ÇAYKUR olarak kampanyayý normalden daha erken 20 Mayýs'ta açtýklarýný, vatandaþa çayýný bir an önce hasat etmesini önerdiklerini anýmsatan Sütlüoðlu, "Teþvik amacýyla da Mayýs ayý yaþ çay bedellerini bu ay ödeyeceðimizi duyurduk. Mayýs ayýnda alýnan 38 bin 500 ton yaþ çayýn karþýlýðý olarak üreticilere 37 milyon 780 bin lira ödemeyi tamamladýk. Diðer aylarýn ödemelerini de planlayacaðýz" diye konuþtu.

Üreticilerin dekar baþýna olan kotasýný mayýs ayýnda önce 340 kilogramdan 350 kilograma, daha sonra 425 kilograma çýkardýklarýný belirten Sütlüoðlu, þunlarý söyledi: "ÇAYKUR olarak günde 6 bin 600 ton yaþ çay iþleme kapasitemiz var. 6 bin 800 tona çýkarak kapasitemizi zorluyoruz. Eðer üreticimiz günlük verebileceði çayý hasat eder ve beklerse taahhüt ettiðimiz miktarý alacaðýz. Üreticilerimizin rahat olmasýný istiyoruz. Ancak çayý bekletebileceðimiz tek yer çay tarlasýdýr. Yani topladýktan sonra bekletme gibi bir þansýmýz yok. Üretici günlük ne kadar çay verebilecekse o kadar toplasýn. Bu þekilde karþýlýklý anlayýþ içinde bu sýkýntýlý dönemi atlatmayý hedefliyoruz. Üreticimiz rahat olsun. Kesinlikle 425 kiloluk kotayý alacaðýz. Ama 'birkaç günde çayýmý toplayayým ve vereyim' anlayýþý çay ziraatýna ve sanayiciliðine uygun deðil. Birinci sürgünde hedeflediðimiz 230 bin ton yaþ çay alýmýna ulaþabilmemiz, bir ay boyunca çay alýmýyla mümkün. Kýsa bir sürede bu kadar miktarý alamayýz. Hiçbir ülkede kýsa sürede çay alýnýp iþlenemez. Bu, ancak bir program çerçevesinde olabilir."

Þu an özel sektörün de devrede olduðunu, özel sektörün günde 13 bin ton civarýnda çay iþleyebildiðini dile getiren Sütlüoðlu, "Bizim de 7 bin tona yakýn kapasitemiz var. Bu kapasiteler devam ederse birinci sürgünün bu ayýn sonunu bulmayacaðýný, veya çok az bir miktarýn gelecek aya sarkacaðýný tahmin ediyoruz. Þu an ÇAYKUR olarak yaptýðýmýz alým 100 bin tonlara yaklaþtý. Alýmlarýmýz sürüyor" dedi.

Çay Üreticileri Dayanýþma Derneði (ÇAYÜDAD) Baþkaný Mustafa Mavi ise ÇAYKUR'un kota artýrýmýna gittiðini ve ne kadar sürerse sürsün üreticinin çayýný alacaðýný taahhüt ettiðini, bu durumun üreticilerin az da olsa rahatlamasýný saðladýðýný belirtti.

Ancak özel sektörün düþük fiyattan yaþ çay almaya devam ettiðini ifade eden Mavi, "Bazý özel sektör firmalarý fýrsatçýlýk yapýyor. Üreticinin mecburiyetinden faydalanarak düþük fiyata alým yapýyor. 'Peþin alým' adý altýnda yaþ çay alým fiyatýný 65 kuruþa kadar indiren firmalar oldu. Taban fiyattan yapýlan alýmlarda ise vade bile verilmiyor. Üretici satacaðý çayýn parasýný ne zaman alacaðýný bilemiyor. Üretici çayýný hasat etmek, hasat ettikten sonra da satmak zorunda. Çayý elinde kalan üretici de mecburen vermek zorunda kalýyor. Çay üreticisi çýkmazda. Ne yapacaðýmýzý þaþýrdýk" diye konuþtu.

Bazý yaþ çay üreticileri de kontenjan nedeniyle ÇAYKUR'a çay vermekte zorlandýklarýný ifade ederek, özel sektörün düþük fiyattan çay almasýndan dolayý maddi kayba uðradýklarýný söylediler.


Anahtar Kelimeler : Yaþçayda düþük fiyat
    

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 1089 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  8  ziyaretçi bulunmaktadır.