TÜRK ÇAYI MARKALAÞIYOR
Türk Çayýnýn Markalaþmasý veUluslararasý Tanýtýmý 2023 Vizyonu Çalýþtayý sona erdi.


24 Kasým 2011 Perþembe
Rize'de düzenlenen "Türk Çayýnýn Markalaþtýrýlmasý ve Uluslararasý Tanýtýmý Çalýþtayý" sonuçlandý. Sonuç bildirgesi olarak, Rize Ticaret Borsasý (RTB) Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Erdoðan ile Ankara Rize Dernekleri Federasyonu Baþkaný Süleyman Basa tarafýndan ortak yazýlý açýklama yapýldý.

Rize Ticaret Borsasý ile Ankara Rize Dernekleri Federasyonu tarafýndan yapýlan ortak açýklamada 'Eðitim ve AR-GE', 'Organizasyon', 'Tarýmsal üretim ve iþleme teknolojisi', 'Pazarlama', 'Politikalar ve yasal düzenlemeler' baþlýklarýndan oluþan 5 temel çalýþma alaný kararlaþtýrýldýðýna iþaret edildi.


Ortak yazýlý açýklamanýn tam metni:

Ankara Rize Dernekleri Federasyonu – Rizeliler Kültür ve Dayanýþma Derneði ile Rize Ticaret Borsasý iþbirliðiyle 16 – 20 Kasým 2011 tarihleri arasýnda Rize’de Sayýn Gümrük ve Ticaret Bakaný Hayati YAZICI’nýn himayelerinde “Türk Çayýnýn Markalaþmasý ve Uluslararasý Tanýtýmý 2023 Vizyonu Çalýþtayý” gerçekleþtirilmiþtir.

Çalýþtay iki aþama olarak yürütülmüþtür. Ýlk gün tamamlanan birinci aþamada; baþta Sayýn Bakanýmýz olmak üzere konu ile ilgili taraflarca yapýlan ön deðerlendirmelerin ardýndan “Türk Çayý 2023 Hedefleri”, “Markalaþmanýn Önemi Nedir?” ve “Bir Dünya Markasý Olarak Türk Çayý” konularý çay sektörünün temsilcileri, üniversite bilim insanlarý ve konuyla ilgili diðer uzmanlar tarafýndan tartýþýlmýþtýr. Bu kapsamda gün boyu 3ayrý oturum gerçekleþtirilmiþ ve farklý konularda toplam 30 ayrý bildiri sunulmuþtur.

Ýlk oturumda; Türk çayýnýn özgün nitelikleri,çay sektörünün hedefleri, Türk Çayýnýn saðlýk üzerine etkileri, Türkiye’deki çay tüketim trendi, çay ihracatýnýn arttýrýlmasý konusunda öneriler, Türk tarým sektöründe çay üreticisinin yeri, farklý çay ürünleri ve Türk Çayýnda farklýlýk, bölge ticaretine çayýn yeri ve geleceði, izlenen çay destekleme politikalarý konularý ele alýnmýþtýr. Ýkinci oturumda; patent, kalite,markalaþma, standardizasyon, coðrafi iþaret, dünya ticareti, tescil ve kayýt gibi tanýnýrlýk ve markalaþma odaklý konular ele alýnmýþtýr. Üçüncü oturumda;Türk çayýnýn dünya markasý olma yolunda neler yapýlmasý gerektiði konusunda alanýnda söz sahibi kamu ve özel sektör temsilcilerinin deneyimleri, karþýlaþtýklarý engeller ve güçlükler ile geleceðe yönelik önerileri üzerine yoðunlaþýlmýþtýr.

Çalýþtayýn ikinci ve üçüncü günlerinde Prof. Dr. Feramuz Özdemir ve Prof. Dr. Cengiz Sayýn’ýn moderatörlüðünde, altý kiþilik bir ekiple atölye çalýþmasý ve 60kiþilik sektörel katýlýmla bir “arama konferansý” sürdürülmüþtür. Arama konferansýna ilgili kesimlerce yoðun bir ilgi gösterilmiþtir. Tüm paydaþlar iki gün boyunca çalýþmalara aktif bir þekilde katýlmýþtýr

Arama konferansýnda tüm katýlýmcýlar, ortak akýl ile çayýmýzýn uluslararasý tanýtýmý ve markalaþmasý konusundaki stratejik amacýný “Türk çayýný; sürdürülebilir, doðal, kalýntýsýz ve çevre dostu tarým uygulamalarý ile yetiþtirip, özgün yöntemlerle dünya standartlarýnda, hijyenik koþullarda siyah ve yeþil çaya iþlemek, yenilikçi yaklaþýmlarla katma deðeri yüksek ürün çeþitliliðini artýrmak, çay içme kültürümüzü uluslararasý düzeyde yaygýnlaþtýrarak, baþta çay üreticileri ve çalýþanlarý olmak üzere bölge ve ülke refahýna katkýda bulunmak ve çayýmýzý dünyada tanýnan ve aranan marka bir ürün haline getirmek.” olarak belirlemiþlerdir.

Arama konferansýnda belirlenen stratejik amaç ve hedefe ulaþmak için tüm katýlýmcýlarýn ortak önerileri doðrultusunda:
· Eðitim ve AR-GE,
· Organizasyon,
· Tarýmsal Üretim ve Ýþleme Teknolojisi,
· Pazarlama(Standardizasyon, kalite, marka ve tanýtým)
· Politikalar ve Yasal Düzenlemeler baþlýklarýyla beþ temel çalýþma alaný kararlaþtýrýlmýþtýr. Bu temel alanlar altýnda ön bulgu olarak yaklaþýk 100 ayrý faaliyet önerisi ortaya çýkmýþ olup bunlardan baþlýcalarý; üretici eðitimi, markalaþma vizyonu eðitimi, klonal seleksiyon ve çay ýslahý, ürün çeþitliliði, imaj ürün geliþtirme, tüketici talep araþtýrmasý, ortak marka oluþturulmasý, iþleme teknolojisi geliþtirme, doðru gübreleme, sözleþmeli yetiþtiricilik, çaylýklarý gençleþtirme, üretici örgütlenmesi, çay ihracatýnýn desteklenmesi, kaliteye baðlý üretici destekleri, çay tanýtým grubunun kurulmasý, ihracatçý birliði oluþturulmasý gibi faaliyetlerdir. Arama konferansýnýn tüm bilimsel sonuçlarý,moderatörlerce önümüzdeki günlerde rapor halinde hazýrlanarak kamuoyu ile paylaþýlacaktýr. Rapor neticesinde ortaya çýkacak sonuçlar, Türk çayýnýn uluslararasý tanýtýmý ve markalaþmasý ana amacýna uygun projelerin üretilmesi ve yol haritasýnýn çizilmesinde temel veri kaynaðý olarak kullanýlacaktýr.

Ankara Rize Dernekleri Federasyonu ile Rize Ticaret Borsasý olarak yaptýðýmýz bu çalýþtayýn sonuçlarýnýn en kýsa zamanda hayata geçirilerek, stratejik amaçta açýkça belirtilen hedeflere ulaþýlmasýný bekler ve çalýþtayýn gerçekleþtirilmesinde emeði geçen herkese teþekkür eder saygýlarýmýzý sunarýz.


Anahtar Kelimeler : Rize Ticaret Borsasý , Rizeliler Kültür ve Dayanýþma Derneði , Ankara Rize Dernekleri Federasyonu
    

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 1780 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  13  ziyaretçi bulunmaktadır.