YÖREMÝZDE TURÝZM OLANAKLARI     

Yöremizdeki Tarihi Kaleler


Rize Kalesi :
Rize kent merkezinin güneybatýsýnda yer alan kale, iç kale ve aþaðý kaleden oluþmaktadýr. Ýlk yapým tarihi konusunda kesin bilgiler bulunmamaktadýr. Ýç kale M.S. 6. yüzyýlda yeniden inþa edilmiþ, 14. yüzyýl baþlarýnda da Cenevizliler tarafýndan aþaðý surlar yapýlmýþtýr.
Kale, Osmanlý döneminde onarýlarak kullanýlmýþtýr. Kýsmen düzgün, kýsmen moloz taþla yapýlmýþ olan iç kale surlarý 1,5 m. kalýndýðýndadýr ve yarým daire planlý beþ kuleye sahiptir.

Zamanýnda iç kaleden kuzeydoðu ve kuzeybatýya uzanan ve denize ulaþan aþaðý kaleden günümüze batý surlarýnýn bir bölümü ve bazý kuleler kalmýþtýr.


Zil Kalesi:
Ortaçaðýn sonlarýnda yapýldýðý tahmin edilen kale Çamlýhemþin ilçesindedir. Çam ormanlarý ile kaplý bir vadiye hâkim bir noktada bir kaya kütlesinin üstüne moloz taþlardan inþa edilmiþtir. Duvarlarý 1,5-2 m. kalýnlýktadýr. Kalenin doðusu, güneyi ve kuzeyi doðal uçurum olup, yalnýzca batý ve kýsmen kuzeyde yüksek surlar bulunmaktadýr.

Kýz Kalesi :
Pazar ilçesinin batý giriþinde denizin içerisine bir kaya üzerine inþa edilmiþ olup, Bizans döneminden (M.S. 8. yüzyýl) kalmadýr. Bu yapý, günümüzde tek bir gözetleme kulesiyle ayakta durmaktadýr.

Kale-i Bala:
Çamlýhemþin ilçesinin 40 km. güneyindedir. 150 m. yüksekliðinde bir tepenin üstünde kurulu kalenin MÖ. 200 yýllarýnda yapýldýðý sanýlmaktadýr.


Ciha Kalesi:
Pazar"dan yedi km. Ýçeride, Pazar Deresi vadisindeki Lamgo (Hemþin, Yücehisar Köyü) köyü civarýnda bulunmaktadýr. Kale vadinin doðu tarafýnda bir tepenin güney yamacýndadýr. Kale duvarlarýndaki taþlar rasgele dizilmiþ gibi görünmekle beraber, duvar kalýnlýðý 2 m. yi bulmaktadýr. Kalenin tam ortasýnda kulesi bulunmaktadýr.
 

   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  7  ziyaretçi bulunmaktadır.