SÜTLÜOÐLU, ÇAY RÝZE ÝÇÝN BÝR MÝLATTIR
ÇAYKUR Genel Müdürü Ýmdat Sütlüoðlu, çayýn Rize için bir milat olduðunu belirtti.


06 Haziran 2011 Pazartesi
ÇAYKUR Genel Müdürü Ýmdat Sütlüoðlu, çayýn Rize için bir milat olduðunu belirterek, "Çaydan önce Rize'de fakirdik, ailelerin gurbete çýkmasý söz konusuydu. Çaydan sonra gurbete gidenler geriye dönmeye baþladý" dedi.
Sütlüoðlu, yaptýðý açýklamada, çayýn bölge için son derece önemli olduðunu, Rize'de çaydan önce ve sonra yaþanan iki dönem bulunduðunu söyledi. Çayla ilgili ilk çalýþmalarýn Osmanlý döneminde yapýldýðýný, dönemin Rize Ziraat Odasý Baþkaný Hulusi Bey'in bölgede çayýn yetiþip yetiþmediðini anlamak için bazý çalýþmalar yaptýðýný anlatan Sütlüoðlu, "Daha sonra Ali Rýza Erten çayla ilgilendi ve ardýndan da bu konuda Zihni Derin görevlendirildi. 1940-1950 yýllarý arasýnda çay enstitüsünde çalýþmalar yapýldý. O dönemde yapýlan araþtýrmalar seviyesindeki çalýþmalarýn bugün bile yapýldýðýný söyleyemeyiz. Bu nedenle bugünden sonra Ar-GE çalýþmalarýna önem vereceðiz" diye konuþtu.
 
Sütlüoðlu, çayýn Rize için bir milat olduðunu vurgulayarak, "Çaydan önce Rize'de fakirdik, ailelerin gurbete çýkmasý söz konusuydu. Çaydan sonra gurbete gidenler geriye dönmeye baþladý. 1960-70'li yýllarda Rize müreffeh bir seviyeyi yakaladý. ÇAYKUR bir çok insanýn çalýþtýðý, birçok insanýn da emekli olduðu bir kuruluþ haline geldi. O dönemde bölgede ÇAYKUR'da çalýþmayan hemen hemen yok gibidir" dedi.

Ýlk yýllarda çayýn bölgede "yeþil altýn" olarak adlandýrýlmaya baþladýðýný, sonrasýnda ise çay fiyatý ve gelirlerinde artýþýn daha düþük olmasý, çay tarlalarýnýn miras dolayýsýyla bölünmesi gibi nedenlerden dolayý, çayýn bölge insanýný geçindiremez hale geldiðini ve yine gurbetçilik baþladýðýna dikkati çeken Sütlüoðlu, þunlarý söyledi: "Ama her þeye raðmen çay, bölge ekonomisinin hala omurgasý, temel taþýdýr. ÇAYKUR da bölgenin çok önemli bir kuruluþu, sektörün omurgasýdýr. 47 yaþ çay fabrikasý, 3 paketleme ünitesi, bir de ana tamir fabrikasý olmak üzere toplam 51 fabrika ve 13 bin civarýnda çalýþaný ile ÇAYKUR, bugün Türkiye'nin dev þirketleri arasýnda 32. sýrada yer almaktadýr."

Sütlüoðlu, bu yýl ilk defa bölgede çayýn kademeli olarak gelmediðini, bölge genelinde ayrý anda hasat olgunluðuna geldiðini vurgulayarak, þöyle devam etti: "Bu durumu Mayýs ayý baþýnda gördük, üreticilerimizi uyardýk. Kýsa bir süre içinde özel sektör ve ÇAYKUR'da kontenjanýn baþlayabileceðini üreticilerimize duyurduk. 20 Mayýs'ta kampanyayý açarak kapasitemiz dolana kadar limitsiz alým yaptýk. Ancak ay sonuna doðru vatandaþlarýmýz iklim þartlarýndan dolayý yoðun þekilde çay hasadýna baþladý. ÇAYKUR olarak günde 6 bin 600 ton yaþ çay iþleyebiliyoruz. Ay sonunda 11 bin 500 kilo gibi kapasitemizin iki katý yaþ çayý bir günde almak zorunda kaldýk. Bunun üzerine kontenjan uygulamama baþladýk. Sektörde özel sektörle birlikte 10 bin tonun üzerinde kapasitemiz var. Özel sektörün de tam kapasite ile alým yapmasýný konusunda giriþimlerimiz oldu."

Mayýs ayýnda üreticilerden 38 bin 500 ton çay aldýklarýný belirten Sütlüoðlu, "Bu alýmlarýn bedelini bu ayýn ilk 10 günü içinde ödemeyi hedefliyoruz. Þu anda yaþ çay bordrolarý hazýrlanýyor. Bu çalýþma biter bitmez ödemeler yapýlacak" diye konuþtu.

Sütlüoðlu, fabrikalarý tam kapasite çalýþtýrdýklarýný, hiç bir fabrikalarýnda atýl kapasite olmadýðýný anlatan, sözlerini þöyle sürdürdü: "Almayý taahhüt ettiðimiz çayý üreticilerden mutlaka alacaðýz. Ama çayýn sürgün dönemi içinde toplanmasý gerekiyor. Çayýn birkaç günde toplanýp verilmesi gibi bir þey sektörümüzde olmaz. Yaþ çay, kapasiteyi göre günlük toplanýp verilirse biz de vatandaþýmýz da sýkýntý çekmez. Sürgün sonuna kadar eksiksiz olarak vatandaþýmýzýn çayýný alacaðýz. Özel sektörümüz de vatandaþýn çayýný almalý. Ancak vatandaþýn çaresizliðini istismar etmesinler. Bu tür politikalarý ahlaki ve uygun bulmuyoruz. Uzun süreli politikalar yapýlmasý, vatandaþý üzecek þeyler yapýlmamasý gerekiyor."

Genel Müdür Sütlüoðlu, çayýn kalitesinin de son derece önemli olduðuna iþaret ederek, "Sudan sonra en çok tüketilen içecek çaydýr. Rize, çayla bir marka þehir oldu. Ýnþallah yapacaðýmýz çalýþmalarýmýzla, organik çayla Rize'yi dünyada marka þehir haline getireceðiz. Çayýmýzda kimyasal ilaç kullanýlmamasý avantajýný kullanarak ilimizi ve bölgemizi dünya markasý haline getirmek en önemli hedeflerimizdendir" dedi.

Bunun için yaþ çayýn evsafa uygun toplanýp alým yerlerine götürülmesinin son derece önem taþýdýðýný vurgulayan Sütlüoðlu, þunlarý kaydetti: "Çayý daha sonra fabrikalarda da standartlara uygun þekilde iþlemeliyiz. Son aþama olan paketleme safhasýnda maalesef kaliteyi bozan pek çok uygulama yapýlabilmektedir. Çayýn denetlenmesi ve standartlar dýþýnda pazara sürülmesinin önlenmesi lazým. Çünkü kalite düþerse çayýn pazar payý da azalýr. Ýnsanlar alternatif içeceklere yönelir. Çayýn pazar payý azalýrsa bu sýkýntý kademe kademe müstahsile kadar gelir. Onun için gerek müstahsil, gerek sanayici, gerekse paketleme iþinde çalýþanlar kaliteye dikkat etmelidir. Ciddi kontrol mekanizmalarý oluþturularak kalite harici çay yapýlmasý ve piyasaya sürülmesinin önlenmesi gerekiyor."


Anahtar Kelimeler : Ýmdat Sütlüoðlu , Çaykur , Rize Çayý
    
 
  Hayrettin OÄžUZ Zelekli (07.06.2011 20:52:37)
  Sayın Genel Müdürüm.Annem tam sekiz senedir çay kolumdaki bilezik gibi deÄŸerli olacak diye bekliyor.Daha bekleyecekmi? cevap benden tabiki bekleyecek.Ya ÅŸu çay üreticisi iki baÅŸbakan çıkardı çayı altın olmadı.Olur diyelim inÅŸallah ama zor görünüyor.
Çay üretiicisini çok varlıklı görmeyelim.Rizeli garıp olduğunu belli etmez.Bu millete çay konusunda yardımcı olalım.
Nasılmı.Şoyle almadığınız çayları özele veriyorlar özelin rize halkını kullanmasına müsade etmeyin.Vebal sizin sayın genel müdürüm.
 

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 5755 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  13  ziyaretçi bulunmaktadır.