PAZAR'IN TARÝHÝNE IÞIK TUTACAK KÝTAP
Pazar'lý araþtýrmacý Murat Ümit Hiçyýlmaz tarafýndan hazýrlanan ''Pazar Nüfus Kütüðü 1842-Pazar Sülaleleri'' isimli prestij eser yayýnlandý.


09 Ekim 2011 Pazar
Osmanlý Devleti'nin tüm ülkede yaptýðý ilk nüfus sayýmýna ait kayýtlarýn birebir tercümelerinin ve orijinal belge görsellerinin bulunduðu kitap, 256 sayfadan oluþuyor.

Kitap kapaðýnda þimdiye kadar hiçbir yerde yayýnlanmamýþ olan Osmanlýca Pazar haritasý kullanýlmýþ.

Osmanlýca olarak köy adlarýnýn yazýlý olduðu harita, döneminin birçok coðrafi bilgilerini barýndýrýyor. Kitapta Pazar'ýn eski adý olan Atina isminin etimolojisi detaylýca incelenirken, mitolojik döneme ait tarih de, mevcut kaynaklar ýþýðýnda okuyuculara sunuluyor.

Kitabýn yazarý Murat Ümit Hiçyýlmaz, Ýlçenin Osmanlý dönemine ait tarihinin, Osmanlý arþivindeki belgelere dayanýlarak detaylýca hazýrlandýðýný belirterek, "Böylece ilçemizin görkemli tarihi adýna var olan büyük bir eksiklik de giderilmiþ oldu. Þimdiye kadar birkaç cümleden ibaret olan Pazar Tarihi, bu kitap sayesinde doyurucu bir seviyede tarih metnine sahip olmuþ oldu" diye konuþtu.

Þimdiye kadar sadece Trabzon merkez, Akçaabat ve Of ilçelerine ait Nüfus kayýtlarýnýn kitaplaþtýrýldýðýný belirten Hiçyýlmaz, "Dolayýsý ile bu tip prestij kitaplar arasýnda Pazar'ýn tarihine ýþýk tutacak bir eserin de yer alacak olmasý Pazar'lýlar için büyük þanstýr. Gelecek nesillere derli toplu bir eser býrakýlacaðý düþünüldüðünde bu çalýþmanýn kýymeti de ortaya çýkacaktýr" dedi.

Pazar'lý iþ adamý Yüksel Kalaycý'nýn yardým ve destekleri ile yayýn hayatýna kavuþan eserin sýnýrlý sayýda basýldýðýný da ifade eden Hiçyýlmaz, "Kitapta, 1842 yýlýnda ilçemize ait köylere ve tüm sülalelere ait ilginç bilgiler var. Nüfus kayýtlarý sayesinde köylerimizin, o tarihteki imamlarýný ve muhtarlarýný, köylerde bulunan sülaleleri, askere gitmiþ olan insanlarý ve gurbette çalýþan atalarýmýzý öðrenebileceðiz. Hatta kendi ailelerimize ait dedelerimizin fiziki olarak tiplerini ve özürlülük durumlarýný bile tespit edebileceðiz" þeklinde konuþtu.

Eserde nüfus kayýtlarýna dayanýlarak birçok tarihi istatistik bilgi de hazýrlanmýþ. Bu bilgilere göre; insanlarýn yaþ dilimleri köy köy derecelendirilerek ilgi çekici bilgilere ulaþýlmýþ. Bu konunun önemine de deðinen yazar Hiçyýlmaz, "Okuyucular, kitapta çok ilginç bilgiler bulabilecek. Örneðin kayýtlarda Pazar'ýn tamamýnda 70 yaþýn üzerinde sadece 5 kiþi görünüyor. Bu durum, derinlemesine düþünüldüðünde fazlasýyla yürekleri sýzlatan bir tablo. Çünkü 1840'lý yýllar Ruslarla art arda yapýlan savaþlarýn durulma dönemi. Köylülerimiz, o kadar çok savaþa katýlmýþ ki, Pazar'ýn tamamýnda sadece 5 ihtiyar yaþýyor. Diðer taraftan nüfus sayým esnasýnda 10 yaþ civarýndaki birçok çocuðun da askerde olduðu görülüyor. Bu tablo atalarýmýzýn nasýl bir dönem yaþadýklarýný göstermesi bakýmýndan çok önemlidir" ifadelerini kullandý.

Yeni doðmuþ bebeklerin bile kayýt edildiðini belirten Hiçyýlmaz; "Kayýtlarda o yýllarda atalarýmýzýn hangi isimleri kullandýklarýný da inceleme þansýna sahibiz. En çok Ali isminin kullanýldýðýný tespit ettiðimiz Pazar'da, ilginç bulduðumuz diðer bir husus ise Karadeniz ile özdeþleþtirilen Temel isminin o tarihlerde hiç tercih edilmemiþ olmasý durumudur" dedi.

Kitapta, 1842 tarihinde Pazar'a baðlý bulunan Þileyit, Noðadiha, Cabat, Kukulat, Laroz, Tordovat, Çumbat, Venek, Avramit, Melyat, Zelek, Suminat, Koksuvat, Aranaþ, Carcivat, Çitat, Nohlapso, Sulet, Haçkun, Hunar, Haçapit, Bogina, Talvat, Yukarý Bulep, Aþaðý Bulep, Ýlastas, Apso, Petre-Nikola, Zanat, Lamðo, Papat, Sariþka, Hotri, Abdioðlu, Paniçi, Cigetöre, Hudisa, Kuzika, Mamaçivat, Koskanivat, Sapu, Çukita, Haku, Papilat ve Dadivat köyleri ile o tarihte Hemþin'e baðlý bulunan Çingit, Meleskur, Mermenat ve Açaba köylerinin nüfus kayýtlarý bulunuyor. Bu da Pazar'ýn tamamýnda bütün köylerimizdeki sülale ve þahýslarýn tek tek kayýt edildiði anlamýna geliyor.

Kýsýtlý sayýda basýlan kitabýn, Pazar'da bulunan Tekbir Kýrtasiye'den temin edilebileceðini belirten yazar, bu tip yerel tarih araþtýrmalarýnýn bundan sonra da devam edeceðini ifade etti.

Kitap temini için; Tekbir Kýrtasiye Tel: 0541 861 53 53


Anahtar Kelimeler : Pazarýn Tarihi
    
 
  ömerr (11.10.2011 15:16:36)
  hangi yayınevi istanbuldan almak istiyoruz lütfen yardımcı olurmusunuz ÅŸimdiden teÅŸekkürler.

(Kitap temini için; Tekbir Kırtasiye Tel: 0541 861 53 53)
 
  MUHAMMET TOPÇUOÄžLU (10.10.2011 19:48:27)
  AraÅŸtırıcı ve inatçı yapın sana ve pazar halkına çok deÄŸerli bir eser kazandırdı.AraÅŸtırmaların ve baÅŸarıların daim olması dileÄŸiyle
 
  Ä°smail TAŞÇI (10.10.2011 13:13:50)
  Pazarın dışında ikamet edenler için bu kitaba ulaÅŸmak nasıl mümkün olacak?Ä°nternet üzerinden online satışı veya telefonla sipariÅŸ üzerine kargo yolu ile satış ve gönderimi mümkün mü? Lütfen detaylı bilgi verirseniz,ilçemiz dışında yaÅŸayan hemÅŸehrilerinizi de mutlu etmiÅŸ olursunuz.Saygılar.
 
  SELÇUK KURUTAÅž (10.10.2011 08:44:06)
  sipariÅŸ versek istanbula gönderilebilinir mi acaba yada ömer beyin dediÄŸi gibi isya-tanbuldan nasıl temin edilebilir ?
 
  atinali (09.10.2011 10:50:22)
  istanbulda nerede bulabiliriz yardımci olursanız sevinirim ÅŸimdiden teÅŸekürler
 

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 5867 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  11  ziyaretçi bulunmaktadır.