PAZAR'DA LÝKAPA YETÝÞTÝRÝCÝLÝÐÝ PROJESÝ
Pazar’da Likapa yetiþtiriciliðini teþvik amacýyla yeni bir proje hayata geçirilecek. Pilot bölge ise Aktaþ Köyü.


30 Ekim 2010 Cumartesi
Pazar Kaymakamlýðý tarafýndan yürütülen çalýþmayla, ilçenin Aktaþ Köyü’ndeki yaklaþýk 93 dönümlük bir arazide baþlatýlmasý planlanan Likapa yetiþtiriciliði projesiyle ilgili Pazar Meslek Yüksekokulu Salonu’nda bir toplantý düzenlendi.

Pazar Kaymakamý Ümit Hüseyin Güney, Belediye Baþkaný Ahmet Basa, Emniyet Müdürü Hasan Muhteþem Tonbalak, AK Parti Pazar Ýlçe Baþkaný Adem Yýldýz, Ýl Genel meclisi Üyesi Rasim Çorbacý, Pazar Meslek Yüksekokulu Müdürü Turan Yüksek, Ziraat Odasý Baþkaný Nurettin Ýnce, Pazar Üniversite Yaptýrma ve Yaþatma Derneði Baþkaný Abdullah Uzun ile yönetim Kurulu üyeleri ve Pazar Meslek Yüksekokulu öðretim görevlilerinin katýldýðý toplantýda, projenin uygulama aþamasý tartýþýldý.

Pilot bölge seçilen Aktaþ Köyü'ndeki 93 dönüm arazide hayata geçirilmesi düþünülen Likapa projesiyle ilgili açýklamalarda bulunan Pazar Kaymakamý Ümit Hüseyin Güney, dünyada ve Türkiye’de son dönemlerde basýnýn da ilgi göstermesiyle bu ürünün büyük ilgi görmeye baþladýðýný vurgulayarak, “Üreticisini memnun edecek yüksek getirisi olan bu ürürünün Pazar ilçemizde yetiþtiriciliðinin teþvik edilmesi amacýyla bir proje baþlattýk. Hemen hemen her köyümüzde Likapa yetiþtirecek alanlar var. Ancak arkadaþlarýmýz bizzat gidip incelediler, ilk çalýþmamýzý bu iþ için 93 dönüm arazisi mevcut Aktaþ köyünde düþünüyoruz. Yaklaþýk 40 bin fidan dikip burada yüksekokulumuzun da denetiminde 2 yýl içerisinde hem çok kaliteli bir bahçeye sahip olacak hem de köy tüzel kiþiliði ile Köydes’e kalýcý bir gelir kapýsý açmýþ olacaðýz. Buradaki çalýþmalarýmýzý daha sonra; ya AB projeleri ya da Çevre Bakanlýðý destekli hibe programlarý kapsamýnda geliþtireceðiz. Bunlar olmazsa Özel Ýdare’den veya kredi kullanarak bu projeyi uygulayacaðýz” dedi.

Pazar Meslek Yüksekokulu Müdürü Turan Yüksek ise yaklaþýk bir yýldýr Likapa ile ilgili ön etüt çalýþmalarýný devam ettirdiklerini belirterek, “Bu kapsamda bir doktora tezi çalýþmasýna da baþlayacaðýz. Aktaþ Köyü’nün Likapa’sý var. Köyün yerleþkesi içerisinde bu ürünün dallarý mevcut. Menþei, özelliði, adaptasyon deðeri, herhangi bir hastalýk taþýyýp taþýmadýðý bilinmeyen Likapa fidanlarýnýn yurtdýþýndan ithal edilip Aktaþ Köyü’ne getirilmesinden ziyade, bu köyün etrafýnda bulunan Likapalarýn ön etütlerini yapýp onlardan faydalanýlmasý gerektiðini düþünüyorum. 80 dönüm araziye büyük bir yatýrým yapýp baþarý elde edemediðinizde maliyet çok yüksek olur” diye konuþtu.

Aktaþ Köyü’ndeki 93 dönümlük arazide ön etüt çalýþmasý yapan Pazar Meslek Yüksekokulu Bahçe Bitkileri Bölümü Öðretim Üyesi Ziraat Yüksek Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akbulut da, projenin dünya ve ülke þartlarý göz önüne alýnarak gerçekleþtirilmesi gerektiðini ifade ederek, yapýlan toplantýnýn bu anlamda önemli olduðunu ifade etti.


Anahtar Kelimeler : Rize , Pazar , internet , siteleri ,
    

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 5700 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  7  ziyaretçi bulunmaktadır.