PALÝÇ: KOTA NEDEN 330'A DÜÞÜRÜLDÜ?
Rize Ziraat Odasý Baþkaný Nevzat Paliç, bu yýl ilk sürgünde dönüm baþýna kotayý 340, ikinci sürgünde daha da azaltarak 330'a indirdiðini belirterek, ''Bunu anlamakta zorlanýyoruz'' dedi.


13 Temmuz 2009 Pazartesi
Paliç, ÇAYKUR'un geçtiðimiz yýllarda 375 kilo olan dönüm baþýna kotayý bu yýl ilk sürgünde 340, ikinci sürgünde daha da azaltarak 330'a indirdiðini belirterek, ''Bunu anlamakta zorlanýyoruz'' dedi.

Paliç, açýklamada, 15 Mayýs'ta baþlayan 2009 yýlý yaþ çay hasadýnýn ilk sürgününün Haziran ayý sonlarýnda tamamlandýðýný belirtti.

Bu yýl birinci sürgünde yaþ çay rekoltesinin geçen yýllara göre biraz düþük gerçekleþtiðini ifade eden Paliç, ÇAYKUR'un da bu yýl geçen yýla göre biraz daha az yaþ çay satýn aldýðýný anýmsattý.

Ýkinci sürgün yaþ çay alýmlarýnýn da bir süre önce baþladýðýný kaydeden Paliç, ''ÇAYKUR geçtiðimiz yýllarda 375 kilo olan dönüm baþýna kotayý bu yýl ilk sürgünde 340 kiloya indirmiþti. Ýkinci sürgünde kota daha da azaltýlarak 330'a indirildi. Bunu anlamakta zorlanýyoruz. 375 kilo olan dönüm baþýna kotanýn devam etmesini istiyorduk. Kotanýn azaltýlmasýný olumlu bulmuyoruz'' diye konuþtu.

Paliç, ikinci sürgünün yeni baþladýðý bugünlerde henüz fabrikalarýn tam kapasiteyle üretime geçmediklerini, ancak buna raðmen ÇAYKUR'un günlük kontenjan uygulamasýna baþladýðýný ifade ederek, þunlarý söyledi:

''Üretici bu durumdan maðdur olmaktadýr. Fabrikalarýn kapasiteleri henüz dolmadan kontenjan uygulamasýnýn baþlatýlmasýný da yanlýþ buluyoruz. En azýndan fabrikalar boþta olduðu þu dönemde üreticiye kontenjansýz verme fýrsatý tanýnmalý, üretici kotasýný doldurma fýrsatý bulmalýydý.''

Çayýn, bölgenin temel geçim kaynaðý, can damarý durumunda olduðunu vurgulayan Paliç, bu nedenle üreticinin güvencesi durumundaki ÇAYKUR'un korunmasý gerektiðini kaydetti.

Paliç, yaþ çay bedellerinin ödenmesinin gecikmesi nedeniyle vatandaþýn zor durumda olduðunu savunarak, ''Üretici ekonomik olarak zaten zorda. Bir de yaþ çay bedellerinin ödenmesi gecikince iyice zor durumda kaldý. Bu dönemde en azýndan Hazine tarafýndan budama tazminatýnýn ödenmesi gerekirdi. Böylece üretici biraz olsun rahatlardý'' diye konuþtu.
    

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 775 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  11  ziyaretçi bulunmaktadır.