MÜSTAHSÝL ÖZEL ÞÝRKETLER'DEN ÞÝKAYETÇÝ
Bu yýl çay hasadýnda sona yaklaþýlýrken üreticiler çaylarýný öncelikle ÇAYKUR'a, ÇAYKUR kotasýnýn dýþýndakileri ise özel þirketlere satmaya çalýþýyorlar.


23 Eylül 2010 Perþembe
Doðu Karadeniz yöresinde resmi rakamlarla 767 bin dekar alanda 200 binin üzerinde üretici çay tarýmý yapýyor. Yýlda 1 milyon ile 1 milyon 200 bin ton arasýnda deðiþen yaþ çay üretiminden 200-220 bin ton civarýnda kuru çay elde ediliyor.

Geçen yýl alým fiyatý 79 kuruþ, destekleme primi de 11,5 kuruþ olmak üzere toplam 90,5 kuruþ olarak açýklanan yaþ çay fiyatý, bu yýl ise 88,5 kuruþ taban fiyat, 11,5 kuruþ da destekleme primi olmak üzere 1 lira olarak açýklanmýþtý.

Çay Üreticileri Dayanýþma Derneði (ÇAYÜDAD) Baþkaný Mustafa Mavi, yaptýðý açýklamada, bu sezon yaþ çaya en az 1 lira taban fiyat verilmesini, destekleme priminin de yüksek olmasýný beklediklerini, ancak açýklanan fiyatýn üreticileri tatmin etmediðini söyledi.

Üreticilerin çayýný öncelikle ÇAYKUR'a vermeye çalýþtýklarýný, ÇAYKUR'daki kontenjanýný doldurduktan sonra kalan çayýný özel sektöre verdiklerini ifade eden Mavi, ''Özel sektör üreticiden yaþ çayý peþin fiyata, ama daha düþük fiyata alýyor. ÇAYKUR'a verilen yaþ çayýn parasýný ne zaman alacaðýmýz aþaðý yukarý bellidir. Ama özel sektöre verilen çayýn ödemesinin nasýl ve ne zaman olacaðý genellikle belli olmaz. Bu nedenle üretici mümkün olduðunca, fiyatý düþük de olsa ürününü peþin fiyata satýyor. Özel sektör firmalarý da yaþ çayýn 88,5 kuruþ olan fiyatýný 60 kuruþlara kadar indiriyor'' dedi.

Bazý firmalarýn da üreticilere, aldýðý yaþ çayýn bir bölümünü para yerine kuru çay olarak alma zorunluluðu getirdiklerini belirten Mavi, ''Bu þekilde de üretici daha düþük fiyattan çayýný satmýþ oluyor. Bazý özel sektör firmalarý, ÇAYKUR kontenjaný düþürdüðü anda yaþ çayýn peþin alým fiyatýný düþürüyor. Özel sektörün bu uygulamalarý, üreticilerin zarara uðramasýna neden oluyor. Ayrýca özel sektör firmalarýnýn üreticiye birkaç yýllýk borcu dururken peþin fiyattan yaþ çay almalarýný da ahlaki bulmuyoruz'' diye konuþtu.

Mavi, bu yýl hava sýcaklýklarýnýn yüksek olmasý nedeniyle çayýn yeterince su alamadýðýný, bu nedenle biraz kalitesiz çay olduðunu kaydederek, ''Bu yýl yaþ çay hasadý erken bitti. Ama bu günlerde hava sýcaklýklarý düþük. Eðer hava sýcaklýklarý artarsa dördüncü sürgün gündeme gelebilir'' diye konuþtu.

Mustafa Mavi, bu yýl üreticilere dönümde 2.5 ton yaþ çay üzerinden kilo baþýna 11,5 kuruþ destekleme priminin dönümde 2 tona indirildiðini bildirerek, ''Bu da üreticinin önemli kaybý anlamýna geliyor. Prime esas yaþ çay miktarýnýn azaltýlmasý, Doðu Karadeniz geneline 18.5 milyon lira daha az para girmesi anlamýna geliyor'' diye konuþtu.

Yaþ çay üreticileri ise fiyattan çok memnun olmadýklarýný, ancak buna razý olmaktan baþka çareleri bulunmadýðýný ifade ederek, ''Çayýmýzý öncelikle ÇAYKUR'a vermeye çalýþýyoruz. Arta kalan çayýmýzý da özel sektöre veriyoruz. Özel sektöre de genellikle peþin satmayý tercih ediyoruz. Çünkü fiyat düþük olsa da parayý kýsa sürede alýyoruz. Oysa diðer þekilde paramýzý kaç yýl sonra alacaðýmýz belli deðil. Hala özel sektörden geçmiþ yýllardan alacaðýmýz duruyor'' þeklinde konuþtular.


Anahtar Kelimeler : Rize , Pazar , internet , siteleri , çaykur , müstahsil
    
 
  pazarlı (24.09.2010 10:08:08)
  bunlar iyi günleri. çaykur satılınca film ozaman baÅŸlamış olacak.
 

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 7307 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  12  ziyaretçi bulunmaktadır.