LÝPTON’DAN SÜRDÜRÜLEBÝLÝR ÇAY TARIMI
Rize’nin Pazar ilçesindeki Lipton çay fabrikasýnda Türk çayýn geleceði için el ele Projesinin tanýtýmý dolayýsýyla basýn toplantýsý gerçekleþtirildi.


03 Haziran 2011 Cuma
Yapýlan toplantýda çay ekimine uygun topraklarýn yapýsýnýn analiz edilerek doðru gübreleme yapýlmasýný, çevreye zararýn en aza indirilmesini konularý görüþüldü ve çay bahçesinde uygulamalý bilinçlendirme çalýþmalarý yapýldý.
Pazar Lipton Çay Fabrikasý Müdürü Muammer Iþýklýgil, Ardeþen Elmalýk mahallesi çay alým evinde üreticilere slayt gösteri eþliðinde bilgilendirme sunumu yaptý.

LÝPTON, TÜRK ÇAYININ GELECEÐÝ ÝÇÝN YOLA ÇIKTI!
Her gün daha iyi bir gelecek yaratmak için çalýþan Unilever’in, en büyük gýda markalarýndan Lipton, Türk çay tarýmý ve geleceði için önemli bir adým atýyor. Dünya genelinde, 2015 yýlýna kadar poþet çaylarda kullandýðý çaylarýn tamamýný sürdürülebilir kaynaklardan saðlamayý taahhüt eden Lipton, Türkiye’de de harekete geçiyor ve 100 yýllýk ekonomik ömrünün yaklaþýk 70 yýlýný doldurmuþ olan Türk çayýnýn gelecek kuþaklara kalmasý amacýyla, dünyadaki uzmanlýðýný Karadeniz Bölgesi’ndeki çay üreticilerinin tutkusuyla birleþtirerek ‘Sürdürülebilir Çay Tarýmý’ projesini baþlatýyor.

Lipton, global sürdürülebilirlik hedefleri doðrultusunda Türkiye’de de, özel sektörün lider ve uzman markasý olarak, çay tarýmýnýn daha etkin ve verimli bir þekilde devam ettirilmesi ve çayýn gelecek kuþaklara aktarýlmasý amacýyla yola çýktý. Lipton, Türkiye’de 2015’e kadar fabrikalarýnda üretilen tüm çaylarýn ve 2018’e kadar ise kullandýðý çaylarýn tamamýný sürdürülebilir kaynaklardan saðlamayý taahhüt etti.

LÝPTON SÜRDÜRÜLEBÝLÝRLÝK VÝZYONU
Bu proje için vizyonunu, sürdürülebilirliðin çay üretiminin ayrýlmaz bir parçasý olmasý ve çay üreticilerinin sürdürülebilirlik hakkýnda bilinçlenmesi olarak ortaya koyan Lipton; bu vizyon doðrultusunda bölgede sosyal, ekonomik ve çevresel boyutta bir çok proje ve uygulamayý hayata geçirmeyi hedefliyor.

15 BÝNÝ AÞKIN ÇAY ÜRETÝCÝSÝNE BÝREBÝR EÐÝTÝM
Lipton proje kapsamýnda, 15.000’den fazla çay üreticisini çay ekimi ve hasadý konusunda bilinçlendirerek, tarým uygulamalarýný geliþtirmeyi ve ekolojik dengeyi koruyacak uygulamalarý yaygýnlaþtýrmayý hedefliyor. Bu hedef doðrultusunda, 2014 sonuna kadar 550 Unilever çalýþaný eðitici eðitimlerine tabi tutularak proje temsilciliðini üstlenecek. Çay üreticileri eðitimleri kapsamýnda proje temsilcileri 2014 sonuna kadar 15 bini aþkýn çiftçiye birebir eðitim verecek. Teorik ve uygulamalý olarak gerçekleþtirilecek 2000’i aþkýn eðitimde, katýlýmcýlar erozyon kontrolü, atýk yönetimi, iþ güvenliði, kayýt tutma, doðal hayatý koruma, gübreleme ve budama gibi çeþitli konularda doðru çay tarýmý yöntemleriyle ilgili bilinçlendirilecek ve bilgilendirilecek.

LÝPTON, BÖLGE ZÝRAAT ODALARI ÝLE ÝÞBÝRLÝÐÝ YAPARAK TOPRAK ANALÝZÝ LABORATUARI KURUYOR.
Türk çay tarýmýndaki en önemli eksiklerden biri olan, doðru gübre kullanýmý konusuna eðitimlerinde geniþ yer verecek olan Lipton, ayný zamanda bölge Ziraat Odalarý ile iþbirliði yaparak toprak analizi laboratuarý kuracak. Bu laboratuar sayesinde, bölgenin en geniþ kapsamlý toprak yapý haritasý çýkarýlacak. Toprak analizi sayesinde, doðru gübre miktarý ve çeþidi ile ilgili yönlendirme alacak olan çay üreticilerinin bu çalýþma sayesinde cebine yaklaþýk 3 milyon TL kalmasý hedefleniyor.

LÝPTON, KARADENÝZ’DE ÇAY TOPLAYAN KADINLARA SAÐLIK HÝZMETÝ SUNACAK.
Lipton, Sürdürülebilir Çay Tarýmý Projesi’nin üç temel prensibinden biri olan sosyal boyut kapsamýnda, yöre halkýnýn ve özellikle çay tarlalarýnda çalýþan kadýnlarýn en büyük saðlýk sýkýntýsý olan bel, omur ve eklem aðrýlarýna yönelik bir saðlýk projesini de hayata geçirecek. Proje kapsamýnda Karadeniz’de yaþayan yaklaþýk 5.000 kadýna saðlýk hizmeti götürülmesi hedefleniyor.

LÝPTON, KARADENÝZ’DEKÝ ÇAY TARIMININ GELECEÐÝNÝ SERTÝFÝKAYLA KORUMA ALTINA ALIYOR.
Lipton uygulayacaðý eðitim programýnýn yaný sýra bölge halkýnýn ve çiftçilerin hayatlarýný olumlu yönde etkileyecek sosyal, ekonomik ve çevresel boyutta projeler geliþtirmeyi hedefliyor. Bu sayede Lipton, bölgede yaþayan 60 bin kadar insanýn ürünlerini, gelirlerini ve geçim kaynaklarýný iyileþtirecek, daha fazla kaynak tüketmeden çevreyi koruyacak ve 5000 bin yýllýk tarihe sahip çay bitkisinin daha nice yýllar topraklarýmýzda yetiþebilmesi için bu topraklarý verimli kýlacak. Lipton yaptýðý tüm çalýþmalarýn, uluslararasý baðýmsýz bir sivil toplum kuruluþu olan Rainforest Alliance (Yaðmur Ormanlarý Birliði) tarafýndan denetlenip, sertifikalandýrýlmasýný hedefliyor. Böylece, Karadeniz’deki çay tarýmýnýn geleceðini sertifikayla koruma altýna alarak binlerce ailenin geçim kaynaðý olan çayýn gelecek nesillere aktarýlmasýna katký saðlýyor.

LÝPTON, MÝLYONLARCA ÇAY SEVERE SÜRDÜRÜLEBÝLÝRLÝK SÖZÜ VERÝYOR…
Lipton’un Sürdürebilir Çay Tarýmý Projesi’ni tanýtmak üzere Rize’de düzenlenen basýn toplantýsýna katýlan Unilever Ýçecekler ve Yeni Projeler Pazarlama Direktörü Leyal Eskin Yýlmaz dünyanýn sürdürülebilir geleceði için hiç durmadan kafa yoran Unilever’in sosyal, ekonomik ve çevresel olmak üzere sürdürülebilirliðin tüm aþamalarýný kapsayan Unilever Sürdürülebilir Yaþam Planý kapsamýnda hayata geçirdiði Lipton Sürdürülebilir Çay Tarýmý Projesi ile ilgili bilgi paylaþtý. Leyal Eskin Yýlmaz projeyle ilgili þunlarý söyledi; "Türkiye’de 2018 yýlýna kadar tüm çay tedariðimizi sürdürülebilir kaynaklardan elde etmeyi amaçlýyoruz. Ülkemizde çay bitkisinin geleceði ve bu lezzetin gelecek kuþaklara taþýnmasý anlamýnda Lipton Sürdürülebilir Çay Tarýmý Projesi’nin çok önemli bir adým olduðuna inanýyoruz."

Projenin hedeflerine deðinen Yýlmaz; "Türk çayýnýn geleceði için yola çýktýk. Dünya çay üretiminde beþinci, tüketim anlamýnda ise dördüncü en büyük çay pazarý olan ülkemizde, Karadeniz Bölgesi’nde 15 bini aþkýn çay üreticisinin mahsulünü satýn alýyoruz. Üç fabrikamýzda 550’den fazla kiþiye istihdam saðlýyor ve Karadeniz’de yaklaþýk 60 bin kiþinin hayatýna dokunuyoruz. ‘Sürdürülebilir Çay Tarýmý Projesi’ ile bu katma deðeri çok daha yukarýlara taþýmayý ve ülkemizde 200 bin kiþinin geçim kaynaðý olan çay tarýmýnýn geleceðini garanti altýna almayý hedefliyoruz" dedi.

Türkiye’nin ilk Sürdürülebilir Çayýný Rize’de üretmekten gurur duyuyoruz
‘Türkiye’nin ilk Sürdürülebilir Çayý’ný Rize’de üretmekten ve Rainforest Alliance (Yaðmur Ormanlarý Birliði) sertifikalý ilk çay üretimini gerçekleþtirecek olmaktan gurur duyduklarýný belirten Yýlmaz proje kapsamýnda 15.000’den fazla çiftçiye birebir eðitim vererek, Türk çayýnýn dünyaca tanýnan baðýmsýz bir organizasyon tarafýndan sertifikalanmasýný saðlamayý hedeflediklerini belirtti.

"Öte yandan proje kapsamýnda bölgedeki topraðý daha iyi tanýmak ve doðru gübre uygulamasýný yaygýnlaþtýrmak amacýyla bölgedeki Ziraat Odalarý ile iþbirliði yaparak !'Toprak Analizi Laboratuarý' kuracaðýz. Bu sayede bölgede þimdiye kadar yapýlmýþ en geniþ kapsamlý toprak yapý haritasýný çýkaracak ve doðru gübre kullanýmý konusunda vereceðimiz eðitimlerle çiftçinin cebine yaklaþýk 3 milyon TL býrakmýþ olacaðýz" diyen Yýlmaz bu yoldaki kararlýlýklarýnýn en büyük kanýtýnýn ise Lipton çay paketleri içerisinde yer alan sürdürülebilirlik taahhüdü olduðunu söyledi.

Yýlmaz ayrýca "Bu taahhütle binlerce tüketicimize sürdürülebilirlik sözü vermiþ oluyor, onlarý projemizin en önemli takipçileri yapýyoruz. Bu proje ile sektöre öncülük etmeyi hedefliyoruz. Çalýþmalarýmýzýn sektörde örnek olmasýný ve tüm çay üreticilerinin bu konuda harekete geçmesini umut ediyoruz" dedi.

Rakamlarla Lipton:
Dünyada 150’den fazla ülkede tüketicileriyle buluþan
2 milyar €’nun üzerinde satýþ rakamýna sahip
En yakýn rakibinin 3 katý pazar payýna sahip lider çay markasý
Rakamlarla Lipton Türkiye:
25 yýldýr Türk çay pazarýna yatýrým
Rize’de siyah çay üretimi yapan 3 fabrikaya 15 bini aþkýn çay üreticisinden çay alýmý
Karadeniz Bölgesi’nde toplam 329 çay alým evi
2011 Mayýs ayý itibariyle yaklaþýk 550 kiþiye doðrudan istihdam
60 bin kiþiye dolaylý istihdam/katma deðer
Lipton’un büyümesine en çok katký saðlayan ülke (2010 verilerine göre)
%17’lik pazar payý ile özel sektörün lider markasý
1.5 milyar TL’ye yaklaþan toplam çay pazarýnýn %17 ile 2. büyük markasý
Bardak poþet çay pazarýnýn %50 pay ile lider markasý
Demlik poþet çay pazarýnýn %55 pay ile lider markasý


Anahtar Kelimeler : Lipton’dan sürdürülebilir çay tarýmý projesi
    

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 10721 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  20  ziyaretçi bulunmaktadır.