KÝVÝ BÝRLÝKLERÝ PAZAR'DA TOPLANDI
Çayeli, Pazar, Ardeþen ve Arhavi ilçelerinin kivi birlik baþkanlarý Pazar Kivi Üreticileri Birliði salonunda biraraya gelerek sorunlarýný tartýþtý.


26 Ocak 2010 Salý
Çayeli ve Pazar ilçesindeki bazý kivi üreticilerinin de hazýr bulunduðu toplantýda konuþan Pazar Kivi Üreticileri Birliði Baþkaný Yusuf Ziya Demir, “Ülkemiz topak ve iklim yapýsý ve farklý ekolojik yapýdaki coðrafi konumu ile birçok meyvenin ana vataný durumundadýr. Kivi her ne kadar Güney Doðu Asya ürünü olsa da ülkemizde de yetiþtirilmektedir. Ülke tüketim ihtiyacýnýn bütünü üretimle karþýlanmasa da mevcut üretim için Doðu Karadeniz bölgesi son yýllarda kivi üretim merkezi durumuna gelmektedir. Durum böyle iken bölge üretici birlikleri üretim, kalite ve pazarlama konularýnda ciddi çalýþmalara baþlamalýdýr.” dedi.

Baþkan Demir, kivinin pazarlamasý konularýnda geçmiþ yýllarda üreticilerin büyük sýkýntýlar yaþadýðýný ifade ederek, “Üreticilerimiz, ürünlerini ya uzun vadeli sattý veya ürünün bedelini almakta zorluk yaþadý. Son yýllarda ise üretici birlikleri, üretici adýna üretim kalitesi ve pazarlama konularýnda zorluklarýn aþýlmasý için büyük mücadele gösterdi. Üretimin kayýtlý olmasý, izlenmesi ve kaliteli ürün durumuna getirilmesi; sorunlarýn aþýlmasýnda üretici lehine büyük fayda saðlayacaktýr. Üretici Birlikleri Sanayi ve Ticaret Bakanlýðý’ndan üretici örgüt belgesini almalýdýr. Bu durumda bölgeden alým yapacak tüccarlar, birliklere kayýtlý olan üreticilerden ürün alacak, ürünün fiyatý ve ödeme þekli ile ilgili üretici birlikleri ile sözleþmeler yapacaktýr. Birlik kayýtlý üreticilerin ürünlerini pazarlayacaktýr. Bu nedenle kivi üreticilerinin, ilçelerindeki birliklere kayýt olmalarý gerekir. Kayýt olmayan üretici, ürününü satamayacaðý gibi hiçbir alýcý da kayýtsýz ürünü alamayacaktýr.” þeklinde konuþtu.

Ýyi Tarým Uygulamasý doðrultusunda ürünün sertifikalý duruma getirilmesi gerektiðinin altýný çizen Baþkan Yusuf Ziya Demir, “Sertifikalý ürünün pazarlanmasý daha kolay olduðu gibi bu ürünlerin pazar deðeri de diðerlerine göre daha yüksektir. Sertifikalý ürünün üretimden tüketime kadar izlenmesi ve kontrollü olmasý; hem yurtiçinde hem de Avrupa Birliðinde rahat pazarlanmasýný saðlayacaktýr. Bu durumda üreticiler üretimi sertifikalandýrmak için birlikleri ile iliþki içinde olmalýdýr. Ayrýca ürünü Tarým Sigortasý kapsamýnda sigortalý ürün durumuna getirilmelidir.” ifadelerini kullandý.

Toplantýda kivi birlik baþkanlarý, üst birlik kurulup kivi ile ilgili destek çalýþmalarýna baþlanmasý, soðuk hava depolarýnýn kurulmasý ve kivi üretimi teþvik edilerek spesifik iklim þartlarý dikkate alýnarak bölgenin ürün merkezi durumuna getirilmesi konularýnda mutabakata vardýlar.


    

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 1638 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  13  ziyaretçi bulunmaktadır.