DÜKKANLAR BÝR BÝR BOÞALIYOR
Daha önce hava parasý vererek dahi iþyeri bulmanýn zor olduðu Pazar ilçesinde son aylarda en mevki yerlerde boþalan iþ yerleri kiracý bekliyor.


13 Aðustos 2007 Pazartesi
NACÝ GÜVEN - Pazar ilçesinde en gözde mevkiler olarak bilinen ana cadde üzerindeki iþyerleri bir bir boþalmaya baþlarken uzun süreden beri kiralanamamasý dikkat çekiyor.

Yakýn zamana kadar yeni iþyeri açacak esnafýn dükkân bulma konusunda büyük sýkýntý yaþadýðý Pazar ilçesinde, son birkaç aydýr boþalan iþyerlerinin taliplisi olmamasý ise dikkatlerden kaçmýyor.

Emeklilere haksýzlýk yapýldý
Pazar Esnaf ve Sanatkârlar Odasý Baþkaný Turgut Saðbaþ, esnafýn Cumhuriyet tarihinde hiç olmadýðý kadar büyük bir krizle karþý karþýya kaldýðýna dikkat çekerek, “Ýlçemizde hemen her ay 10’un üzerinde kapanýþ bildirisi geliyor. Bu oran her geçen ay artmaya baþladý. Esnaf çýkýþ noktasý arýyor. Emekli olan iþyeri sahiplerinin maaþlarýndan önce yüzde 10 ardýndan da yüzde 33 kesinti yapýlmaya kalkýþýlmasý da ayrý bir darbe oldu. Özellikle küçük esnaf, geliþen þartlar karþýsýnda iflasýn eþiðine geldi” diye konuþtu.

40–50 bin YTL hava parasý
Pazar’da kýsa bir süre öncesine kadar yeni iþyeri açmak isteyenlerin 40–50 bin YTL hava parasý vermeden dükkân bulamadýðýna dikkat çeken Baþkan Saðbaþ, “Þimdi ise bir bir dükkânlar boþalmaya baþladý. Pazar’da kimsenin kepenk indirip dükkan kapattýðý görülmemiþti. Ýþ yapamayan esnaf dükkânýný 40–50 bin YTL hava parasý alýp baþkasýna býrakýyordu. Aþýrý bir iþyeri talebi vardý. Ancak son dönemde iþler tamamen deðiþti. Þimdi iþ yapamayan esnaf kepengi indirip anahtarý mal sahibine teslim ediyor. Mal sahibi de artýk herkese anahtar veremiyor. Ýþ olsun diye dükkân açýp kirasý yýðýlan bir müddet sonra anahtarý borç takýp býrakýyor. Bu da hem iþ yapmak isteyeni hem de iþyeri sahibini tedirgin ediyor” þeklinde konuþtu.

Kiralar hala eski sistem
Dükkânlarýný kiraya veren mal sahiplerinin hala eski sistemden zam yaptýklarýný da belirten Pazar Esnaf ve Sanatkarlar Odasý Baþkaný Turgut Saðbaþ, “Türkiye’deki ekonomik deðiþime mal sahipleri maalesef ayak uyduramadý. Yüzde yüz enflasyonlu günlerdeki gibi hala her yýl kiraya zam yapma derdine düþen mal sahipleri hem iþyeri açan esnafý zor durumda býrakýyor, hem de dolayýsýyla kendileri maðdur oluyor. Kiralarýn yüksek olmasý nedeniyle maliyeti ürün fiyatýna yansýtan esnaflar, interaktif alýþveriþin her geçen gün büyüdüðü piyasada istikrarsýz fiyatlar nedeniyle iþ yapamýyor. Ýflas eden esnaftan biriken kiralarýný alamadýðý için mal sahipleri de maðdur oluyor. Tam bir güvensizlik ortamý oluþtu. Bu da hiç hayýrlý bir durum deðil” dedi.


    

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 483 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  19  ziyaretçi bulunmaktadır.