ÇAY ÜRETÝCÝLERÝ ÖZEL SEKTÖRDEN ÞÝKAYETÇÝ
Doðu Karadeniz'de yaþ çay hasadýnýn yoðunlaþtýðý son günlerde üreticiler, fiyatýn düþüklüðü ve özel sektörün taban fiyatýn altýnda alým yapmasýndan þikayet ediyor.


03 Haziran 2010 Perþembe
Doðu Karadeniz'de Rize, Trabzon, Artvin, Giresun ve Ordu'da 767 bin dekar alanda 200 binin üzerindeki üreticinin hasat yaptýðý ve 1 milyondan fazla insaný ilgilendiren yaþ çayda hasat, bölge genelinde yoðunlaþtý. Yaþ çayda fiyat bu yýl 88,5 kuruþ taban fiyat, 11,5 kuruþ da destekleme primi olmak üzere 1 lira olarak açýklanmýþtý.

Rize Ziraat Odasý Baþkaný Nevzat Paliç, yaptýðý açýklamada, birçok özel sektör temsilcisinin sezon baþlamadan önce belirlenen taban fiyattan peþin alým yapacaklarýný söylediklerini belirtmiþti.

Sezonun baþlamasýnýn ardýndan birkaç gün bu þekilde alým yaptýklarýný, ancak ÇAYKUR'un kontenjanlý alým yapmaya baþlamasýyla özel sektörün verdiði sözden döndüðünü öne süren Paliç, "Özel sektör taban fiyat olan 88,5 kuruþtan yapacaðýný peþin alýmlarýn ödemesini de bir iki hafta içinde, normal alýmlarýn ödemesini ise 2-3 ay içinde yapacaðýný duyurmuþtu, ancak ÇAYKUR'un kontenjanlý alým yapmaya baþlamasý ile verilen sözler unutuldu. Üretici maðdur edilmeye baþlandý" dedi.

Özel sektörün elinde kuru çay stoku olmamasýna raðmen böyle davrandýðýný kaydeden Paliç, þunlarý söyledi: "Bütün bu geliþmeler ÇAYKUR''un önemini bir kez daha ortaya çýkardý. ÇAYKUR olduðu halde bu þekilde davranan özel sektör, ÇAYKUR'un olmamasý helinde kim bilir nasýl davranýr. Bu durum, yaþ çay üreticisinin korunmaya ve desteklenmeye ihtiyacý olduðunu gösteriyor. Çünkü yaþ çay hasat edilip bekletilecek bir ürün deðil. Hasat edildiði gibi satýlmasý lazým. Bunu bilen özel sektör de fýrsatçýlýk yapýp çayýný elinden çýkartmasý gereken üreticiye dayatma yapýyor. Bu duruma çare bulunmasý, üreticinin özel sektörün insafýna býrakýlmamasý lazým."

ÇAYÜDAD BAÞKANI MAVÝ
Çay Üreticileri Dayanýþma Derneði (ÇAYÜDAD) Baþkaný Mustafa Mavi ise yaþ çaya verilen fiyatýn zaten çok düþük olduðunu savunarak, "Fiyat emeðimizi karþýlamaktan zaten uzaktý. Bütün bunlara bir de daha önce taban fiyatýn altýnda çay almayacaklarýný söyleyen özel sektörün alým fiyatýný düþürmesi de eklenince üretici kaderi ile baþ baþa býrakýlmýþ oldu" dedi.

Özel sektör firmalarýnýn peþin alýmda taban fiyatý 15-20 kuruþ aþaðýya çektiðini bildiren Mavi, þöyle dedi: "Üreticinin maðduriyeti her geçen yýl daha da artýyor. ÇAYKUR'un kontenjanlý alýmý nedeniyle ürününü ÇAYKUR'u satamayan üretici, mecburen özel sektöre yönleniyor. Ama özel sektör firmalarý da fýrsatçýlýk yapýp kendisine mecbur olan üreticinin ürününü yok pahasýna elinden alýyor. Taban fiyattan alým zaten yapýlmýyor, fiyat 65 kuruþa kadar iniyor. Son günlerde hava sýcaklýklarýnýn artmasýyla bölge genelinde yaþ çay hasadýnýn yoðunlaþmasý da özel sektörün fýrsatçýlýk yapmasýna imkan tanýyor. Çünkü üreticinin hasat olgunluðuna gelen ürününü bir an önce hasat edip satmasý gerekiyor. Üretici normal ödeme yöntemiyle satsa, emeðinin karþýlýðýný kaç yýl sonra alacaðý belli deðil. Düþük de olsa peþin alým yoluyla satýp alacaðýný garantiye almak istiyor."

Mavi, ÇAYKUR'un bazý bölgelerde fabrikalarýný tam kapasite ile çalýþtýrmadýðýnýn duyumunu aldýklarýný, oysa bu fabrikalarýn tam kapasite ile çalýþtýrýlmasý halinde üreticilerin biraz daha rahatlayacaklarýný dile getirerek, "Yaþanan bu sorunlara Ulusal Çay Konseyi ve Rize Ticaret Borsasýnýn bir çözüm bulmasý lazým. Ama þu ana kadar sektörü düzenlemekle görevli bu kuruluþlarýn herhangi bir iyileþtirme yaptýklarýný görmedik" diye konuþtu.

Yaþ çay hasadýný sürdüren üreticiler ise yaþ çaya verilen fiyatýn çok düþük olduðunu, emeklerinin karþýlýðýný alamadýklarýný savunarak, "ÇAYKUR'un kontenjan uygulamasý ile özel sektörün insafýna kalýyoruz. Çaydan hiçbir karýmýz yok. Çayýmýzý kendi bahçemiz olduðu için mecburiyetten hasat ediyoruz. Topladýðýmýz çayý ÇAYKUR kontenjan limiti koyduðu için özel sektör çay fabrikalarýna veriyoruz. Paramýzý da özel sektör artýk ne zaman verirse alýyoruz. Peþin paraya düþük fiyata özel sektöre verdiðimiz zaman da zarar ediyoruz. Günlükçü tutsak zaten zarar ederiz" þeklinde konuþtu.


Anahtar Kelimeler : Rize , Pazar , internet , siteleri , çay sezonu , kontenjan , çaykur , çayüdad , ticaret borsasý
    
 
  hidayet uyumaz (04.06.2011 17:07:49)
  Slm ben kuzayca koyunde ist yaziyorum çay üreticisi olaraktan devletimiz vede hükümetimizden benim kedi kana atim devlet bizden çay alip özel sektorda devletten çay almalidir burda özel çay fabrika sahip leri iste dikleri gibi çay üreticisini mahrüm birakiyor 750 tl çay diyor biri 725 tl çay diyor rize millet vekillerimizden açilen bukonu hakkinda ellerini çok çabük tutmalarini rica ederim çay üretiçisi tammen sahipsiz birakilmaktadir kotayi yükselt mesi gerekiyor gerekirse devlet yeni çay fabrikalari kürmasi gerekir aslinda doÄŸrusuda budur özel sektore ben çay satmak istemiyorm saygilarimla
 
  Hayrettin OÄžUZ ( Zelekli ) (05.06.2010 08:46:38)
  VatandaÅŸ özel sektörden ÅŸikayetçi;anlamıyorum bizim ülkemiz nasıl bir ülkedir.Özel sektör adı altında serbestlik adı altında millete eziyet ediyorlar.Özel sektörün çayı alımında parayı ödemesinden tüm hareketlerinden devlet sorumlu deÄŸilmidir,takibi gerekmezmi.Ozaman adaletide takip etmesin herkes kendi adaletini kursun.Kabul etmiyorum çaykur kendi aldığı çaydan nasıl sorumlu ise özel sektörün vatandaÅŸtan aldığı çayın parasının ödemesinde aynı sorumluluÄŸu taşımalıdır.Ä°ki tane uyanık karadenizi sömürmemelidir.Özgürlükler devlet tarafından garanti altına alınanırsa özgürlüktür.
 
  forza_karadeniz (04.06.2010 08:44:23)
  ÇAYKUR işçisi ve müstahsili, çaykur genel müdürlüğü maÄŸdurudur. Toplu sözleÅŸme hakları ellerinden alınmıştır. Özgür iradesi hiçe sayılmıştır. Anayasa ve yasalar çiÄŸnenmiÅŸtir. çaykur işçisinin onuru satılık deÄŸildir. Yarım asrı aÅŸan geleneÄŸinde boyun eÄŸmek, emir almak deÄŸil, mücadele etmek ve direnmek vardır. çay üreticisini bu hale getiren 3-4 aylık üretimi koordine edemeyen vatandaşı namerde muhtaç edenler utansın
ayıptır ayıp daha öncede söyledim şimdide söylüyorum bu yöre halkının emeklerini bu şelikde linç ettiğiniz için iki yakanız hiçbir zaman bir araya gelmeyecektir.
 
  osman çamlı (03.06.2010 17:56:36)
  adam hesap sormasını bılmeyen mıllet hep aÄŸlaÄŸ
 

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 7187 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  8  ziyaretçi bulunmaktadır.