ÇAY FABRÝKAMIZ VAR, ODUN FABRÝKASI DEÐÝL
Genel Müdür Sütlüoðlu 'Bizim fabrikalarýmýz çay fabrikasý, kereste fabrikasý deðil. Vatandaþtan odun deðil, çay istiyorum' dedi.


20 Eylül 2011 Salý
ÇAYKUR Genel Müdürü Ýmdat Sütlüoðlu, yýlda ortalama 110-120 bin kuru çay ürettiklerini, ancak taze filizlerin dýþýndakilerin alýnmasýndan dolayý üretim sýrasýnda bu çaydan 25 bin ton dolayýnda ''çöp ve odun'' çýktýðýný söyledi.

Sütlüoðlu, yaptýðý açýklamada, yoðun bir kampanya dönemi geçirdiklerini belirterek, ''Birinci sürgünde bölge genelinde çay ayný anda hasat olgunluðuna geldi. Vatandaþýmýz bu nedenle sýkýntý çekti. Biz de vatandaþýmýzýn bu sýkýntýlarýný gidermek için elimizden gelen gayreti gösterdik'' dedi.

Ýlk sürgünde dönüm baþýna kotayý 425 kiloya çýkarttýklarýný, 47 gün gibi çok uzun bir süre vatandaþtan çay alýmý yaptýklarýný, üreticinin çayýný elinde býrakmadýklarýný ifade eden Sütlüoðlu, birinci sürgünden 5 gün aradan sonra ikinci sürgün yaþ çay alýmlarýna baþladýklarýný kaydetti.

Ramazan Bayramý öncesinde ikinci sürgün alýmlarýný tamamladýklarýný, bayramda verilen aranýn ardýndan 2 eylül itibariyle üçüncü ve son sürgün yaþ çay alýmlarýna baþladýklarýný anlatan Sütlüoðlu, ''Birinci sürgünde 238 bin 257 ton, ikinci sürgünde de 233 bin 147 ton olmak üzere 471 bin tonun üzerinde yaþ çay alýmý yaptýk. Üçüncü sürgünde ise þu ana kadar 69 bin ton civarýnda alým gerçekleþtirdik. Böylece þu ana kadar 540 bin tonun üzerinde yaþ çay satýn aldýk. Bu yýl 650 bin ton civarýnda alým yapma yönünde politikamýz var. Gelecek ay yapacaðýmýz alýmlarýn ardýndan üçüncü sürgünü de sona erdirip bu yýl kampanyamýzý tamamlamýþ olacaðýz'' diye konuþtu.
Pazarlama ve satýþ çalýþmalarýnýn ise 12 ay devam ettiðini vurgulayan Sütlüoðlu, kampanyanýn tamamlanmasýnýn ardýndan satýþ çalýþmalarýna aðýrlýk vereceklerini, pazar payýný artýrmak için çalýþacaklarýný söyledi.

Ýmdat Sütlüoðlu, yaþ çayda iklim þartlarýndan dolayý rekoltenin geçen yýla göre biraz düþtüðünü, randýmanýn da istedikleri seviyede olmadýðýný dile getirerek, ''Müstahsil çayý kaliteli toplamýyor. Maalesef 13 yýldýr vatandaþ ne topladý ise çay bezi açýlmadan ÇAYKUR ve özel sektör tarafýndan alýndý. Çayda kalitenin püf noktasý yapraðýn kalitesidir. Çay yapraðý kaliteli ise çay da kaliteli olur. Çay yapraðý kaliteli deðilse hangi teknolojiyi uygularsanýz uygulayýn, kalitesiz yaþ çay yapraðýndan kaliteli çay üretemezsiniz. Çay üretiminde þu andaki en büyük handikap'ýmýz, vatandaþýn çayýný kaliteli toplamamasýdýr'' diye konuþtu.

Bu yýl özellikle ikinci ve üçüncü sürgünde vatandaþýn çay bezini açarak evsaf dýþý çayýný seçmesini istediklerini, istemeye de devam edeceklerini belirten Sütlüoðlu, ''Genel müdürlük olarak ekipler oluþturdum, bu konuya yakýndan takip ediyorum. Vatandaþýn çayýný mutlaka evsafýna uygun toplayarak, evsaf dýþý olanlarý da ayýklayarak vermesi lazým. Yabancý unsurlarýn çayda olmamasý lazým. Çayýn selüloz yapýsýndaki kart bölgelerin olmamasý lazým'' dedi.

ÇAYKUR olarak yýlda ortalama 110-120 bin ton arasýnda kuru çay, bunun yanýnda da 25 bin ton çöp, odun ürettiklerine dikkat çeken Sütlüoðlu, þunlarý söyledi: ''Bu, vatandaþýn evsafýna uygun çay vermemesinden kaynaklanýyor. Bizim fabrikalarýmýz çay fabrikasý, kereste fabrikasý deðil. Vatandaþtan odun deðil, çay istiyorum. Bunu tekrar tekrar söylüyorum, rica ediyorum. Vatandaþ bu þekilde çay vererek kendi lehine bir þey yaptýðýný zannetmesin. Aslýnda kendi bindiði dalý kesiyor, kendi geleceðini yok ediyor. Eðer çayda kalitesizlik devam eder, yeniden kaliteyi yakalayamazsak bu dalga pazardan geri döner. Ters dalga olur ve bu dalga en zayýf halka olan müstahsili boðar. Elbette ki firmalar da, biz de zarar görürüz. Ama en büyük zararý müstahsil görür. Müstahsile 'kalitesiz çay verin' deseler de vermemeleri lazým. Bu konuda müstahsilden anlayýþ ve destek bekliyorum. Çünkü kalitesiz çayý pazarda satamayýz. O zaman üreticinin parasýný ödeyemeyiz. Daha sonra da çay alamayýz.
Bu konuda ÇAYKUR'u da özellikle desteklemelerini istiyorum. Çünkü ÇAYKUR olmadan nelerin olabileceðini gördüler. Her þeyimizle üreticiye destek veriyoruz. Verilen fiyatýn altýna inmiyoruz. Ödemelerimizi peþin yapýyoruz. Vatandaþ maðdur olmasýn diye büyük fedakarlýklarla bunlarý yapýyoruz. Ama vatandaþýn da bunun karþýlýðýnda bize vermesi gerektiði gibi çay vererek destek olmasý lazým. Evsaf dýþý çay vermesinin helal olmadýðýný da belirtmek isterim. Bize 'çay' verilmesi lazým. Aksi halde baþkasý ürettiðimiz kalitesiz çayý bizim hatýrýmýza tüketmez. Baþka bir içecek içer veya ithal çay içer. O zaman da üretilen çay satýlamaz, tarlada kalýr. Bu nedenle yapýlmasý gereken mutlaka çayda kaliteyi yeniden saðlamaktýr. Geçmiþte 4 kilo yaþ çaydan 1 kilo kuru çay üretilirdi. Bugün bu 6 kiloya doðru gidiyor. Çünkü vatandaþ  'çay' yerine 'odun' veriyor. Bunu tekrar eski haline, olmasý gerekene, kaliteli çaya döndürmemiz gerekiyor.
''


Anahtar Kelimeler : Çaykur Genel Müdürü Ýmdat Sütlüoðlu , Çay Fabrikalarý
    
 
  Nurettin SaÄŸbaÅŸ (05.10.2011 06:49:22)
  Çaykur genei müdürlüğü gelecek sene uygulanacak çay alım politikasının alt yapısını ÅŸimdiden hazırlamaya baÅŸladı.Seneye vatandaÅŸlarımıza Allah kolaylıklar versin.
 
  Hayrettin OÄžUZ (22.09.2011 17:19:05)
  Sayın Genel Müdürm VatandaÅŸa bir güzellik yaptınız kotada seneye haifini çıkaracaksınız galıba.
Çayı öyle taze toplamak mümkünmü makas Çıktıktan sonra.
Oldu olacak eski hesap elle toplamaya dönelim.
Vatandaşın çayının çöpü hesaplanıyor güzel bu ülkede ne çöpe giden havaya eksozdan uçan fuzuli harcamalar var.
Vatandaştan önce onları düşünmek uygun olacaktır.
Genel müdürüm si malimberan ham haşo gişkutas eni fazla vatandaşı ne olur tkva iduşunit.
Yüce Allah Yar ve Yardımcınız Olsun.
 

  Facebook'ta Yorumla:  
 Bu haber 1647 defa okundu.


   Künye    |    Açılış Sayfam Yap    |    Sık Kullanılanlara Ekle    |    Reklam    |    Önemli
 
1997 - 2024  Her hakkı saklıdır. FotoÄŸraf, Haber ve Yazıların izinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.
Sitede ÅŸu an  9  ziyaretçi bulunmaktadır.